Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Od zeliščne čajanke do šivanja, klekljanja in istrske mineštre

Na Ljudski univerzi Ajdovščina bomo v letošnjem šolskem letu izvedli 6 študijskih krožkov (ŠK), pet jih je že pričelo z delovanjem. Udeleženci se na sproščen in zanimiv način učijo, spletajo nove vezi in dosegajo koristne cilje tako zase kot za podeželje in širše okolje.

Malo za šalo, malo zares bi lahko rekli, da se v prostoru Krajevne skupnosti Goče, na srečanjih ŠK 'Na vrtu' srečuje pol vasi. Nov krožek je pritegnil vse, ki se zavedajo, kako pomembno je načrtovanje dela na vrtu ali njivi, domače seme ter doma pridelana hrana. Pod vodstvom Damjane Benec, univ. dipl. inž. agronomije, je vsako srečanje bolj zanimivo. Udeležencem predaja strokovne teoretične podlage in praktične izkušnje. Za obveščanje in prijetno vzdušje pa dodatno skrbi Anja Godnič. Druženje ob čajanki, praktične delavnice, kot so izdelava zeliščnih žajbljevih bombonov ali spoznavanje razlik med motnim in bistrim sadnim sokom z okušanjem domačih izdelkov, so obogatili dogajanje na Gočah. Letošnje delo bodo zaključili s spomladanskimi aktivnostmi na vrtovih udeležencev.

V župnišču v Podragi pod mentorstvom Nataše Mohorčič že četrto leto zapored poteka ŠK 'Sivka'. Zahvala za uporabo prostora gre domačemu župniku. Udeleženci spoznavajo zelišča in njihovo zdravilno delovanje, izmenjujejo izkušnje, sodelujejo na Zelemenjavah. Skupno druženje je stkalo trdna prijateljstva. Skupina aktivno deluje v korist vseh vključenih, pa tudi širše. V Idriji so se udeležili Karavane študijskih krožkov iz cele Slovenije. V sodelovanju s Filozofsko fakulteto iz Ljubljane in ob podpori Občine Vipava so svoje učenje predstavili v brošuri Sivka. Na strokovnem dogodku izobraževalcev odraslih v Ajdovščini pa so v razpravi doprinesli koristne ugotovitve, ki bodo podlaga za nadgradnjo projektne ideje o Učnem urbanem vrtu, ki jo razvija Ljudska univerza Ajdovščina. V ŠK Sivka so v preteklem obdobju izpeljali kar nekaj ekskurzij in svoje cilje tudi letos zastavili v smer zelenega izobraževanja ter povezovanja z drugimi. Tako v Ajdovščini sodelujejo z mladimi v programu PUM-O, v novembru pa so pripravili tudi javno predavanje zeliščarja Stipeta Hečimovića.

Na Brjah, v učnem centru, pa se pod vodstvom Danice Gračan Jevtič o zeliščih učijo udeleženci 'ŠK Zeliščna mavrica'. Tam potekajo predavanja, delavnice izdelovanja naravne kozmetike, žetev sivke na bližnji njivi pa še kaj. Del skupine se je predstavil na Festivalu Sivke v Ivanjem gradu, kjer je bil med obiskovalci njihove stojnice tudi evropski poslanec g. Šoltes. V družbi ŠK Zeliščarke iz Tolmina so si udeleženke ŠK Zeliščna mavrica z Brij ogledale rastline na Učni poti Kal-Koritnica. Oktobra pa so se skupaj s ŠK Sivka na povabilo parka Histria Aromatica odpravile na ekskurzijo v hrvaško Istro in si ogledale zeliščno kmetijo, ki obsega 24 hektarjev. Ogledali so si film o ustvarjanju kmetije in proizvodnji naravne kozmetike ter muzej zelišč. Pritegnili so jih vrbo-naravni aspirin, bolhač, ogled destilacije in ponudba izdelkov. Še pred odhodom pa je zadišalo po domači istrski mineštri. V krožku je sicer velik poudarek na skrbi za lastno zdravje. Tako so v novembru izvedli predavanje zeliščarke Magde Rogelja ter prikazali pripravo grenčice. Po besedah Danice Gračan Jevtič želijo razgibati dogajanje na Brjah in biti še bolj prepoznani v severnoprimorski regiji. Za leto 2018 napovedujejo predavanja in delavnice zanimivih gostov na Brjah, pa tudi obisk novih učnih poti ter ekskurzije na zeliščne kmetije v okolici. Vabljeni v krožek, saj je na Brjah dovolj prostora za vse. Prijave sprejemamo na 041-437-785 ali na info@lu-ajdovscina.si.

Tudi v Ajdovščini potekata dva študijska krožka. ŠK Kreativno šivanje pod vodstvom Metke Samec že pridno oblikuje in šiva modne nahrbtnike ter torbice, ki si jih boste v naših prostorih lahko ogledali na razstavi pred 8. marcem, praznikom deklet in žena.  ŠK Od nitke do čipke s klekljarsko mojstrico Sašo Raspet nas je razveselil s klekljanimi izdelki, ki že od decembra krasijo prostor v 1. nadstropju Ljudske univerze Ajdovščina. Ogledate si jih lahko še cel februar 2018. Krožek bo o svojem delu pripravil tudi krajšo brošuro, ki bo v kratkem na voljo na www.lu-ajdovscina.si/publikacije/.

Vabimo vas, da nas obiščete in nam sporočite tudi kakšen predlog za naslednji študijski krožek. Še posebej bomo veseli pobud iz okolja, kjer študijskih krožkov še ni in vsebin, ki bi k tej vrsti učenja pritegnile fante in može. V bodoče si želimo izpeljati tudi kakšen krožek s področja tehničnih vsebin.

Helena Furlan,
Ljudska univerza Ajdovščina

Oglejte si tudi