Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Nova donacija ob 50. obletnici darilne listine

»Kot dedič Vena Pilona izjavljam, da poklanjam mestu Ajdovščina kulturno dediščino svojega očeta v znamenje hvaležnosti za gostoljubje, ki mu ga je izkazal njegov ljubljeni rojstni kraj, in želim, da bi očetovo ime in delo živela v spominu prihodnjih rodov.«

S temi besedami je Dominique Pilon 9. aprila leta 1971 Občini Ajdovščina podaril zapuščino svojega očeta, ki je še danes temelj Pilonove galerije, takrat pa je bila velika spodbuda za odkup in preureditev umetnikove domačije. Rumeno modra galerija, ki je tudi muzej, je svoja vrata občinstvu prvič odprla 21. septembra 1973 - v spodnjih prostorih galerije sta bili predstavljeni podarjena dediščina Dominiqua Pilona ter zasebna zbirka dr. Danila Lokarja.
Velikodušno gesto je umetnikov sin ponovil 50. let pozneje. Februarja letos je - kljub vsem zaprekam, ki jih prinašajo časi - v Pilonovo galerijo prispela nova donacija družine Pilon, ki bo dopolnila in obogatila stalno zbirko Vena Pilona (ta danes šteje več kot 1.200 umetnikovih del). Javnosti bodo izbor novo pridobljenih Pilonovih del predstavili z razstavo in publikacijo - če bodo razmere dovoljevale - že v letošnjem maju.
V Pilonovi galeriji so z veliko hvaležnostjo sprejeli novo donacijo Pilonovih umetniških del, ki predstavlja neprecenljiv prispevek k stalni zbirki.

Med letos doniranimi stvaritvami sta akvarel Moj ruski portret iz leta1918 in Anne-Marie s klobukom, olje na platnu iz leta1940 (foto Primož Brecelj).

Oglejte si tudi