Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Nedelja Svetega pisma

V nedeljo, 28. januarja, smo v katoliški cerkvi na Slovenskem obhajali nedeljo Svetega pisma pod geslom 'Z Bogom v družini'. Po številnih krajih so bila srečanja članov bibličnih skupin, pa tudi tistih, ki jim je Sveto pismo duhovna hrana in vodnik v življenju.

Za našo koprsko škofijo  je bilo srečanje v športni dvorani Škofijske gimnazije Vipava. Številni udeleženci smo prisluhnili predavanju našega škofa ordinarija dr. Jurija Bizjaka z naslovom »Z Bogom v družini«. Nekaj pomembnih poudarkov iz škofovega izvajanja navajam v nadaljevanju.
»Svetopisemsko poročilo o stvarjenju človeka pravi, da je človek ustvarjen po Božji podobi, kar človeku ne zmanjšuje njegove časti, temveč mu jo seveda povečuje. Besedilo pa razločno kaže, da po Božji podobi ni ustvarjen samo posamezen človek, temveč je po Božji podobi ustvarjena tudi zakonska zveza moškega in ženske.  Iz poročila je torej razvidno, da je cel človek pravzaprav sestavljen iz dveh, to je iz moža in žene. Da je vsak izmed njiju le polovica celote, potrjuje tudi dejstvo, da sta za rojevanje in preživetje vrste potrebna oba. Tako posamezen človek kakor družina nam torej morata biti sveta – če seveda hočemo ostati ljudje in obstati kot ljudje. Tudi kjer in kadar prevladuje mnenje, da se število urejenih družin zmanjšuje in krči, ni nobenega razloga za črnogledost in malodušje: zgodovina reševanja je vedno tekla naprej po manjšini, celo samo po desetini, kakor nam kažejo besedila prerokov.  

Plavaj proti toku, jadraj proti vetru! Največji rušilec vere, upanja in ljubezni je krivica. In kjer se krivici nikakor ni mogoče izogniti, nas tolaži veličasten nasvet apostola Pavla: 'To pa pravim, bratje, čas je kratek! Odslej naj bodo tudi tisti, ki imajo žene, kakor bi jih ne imeli; in kateri jokajo, kakor bi ne jokali; in kateri se vesele, kakor bi se ne veselili; in kateri kupujejo, kakor bi bili brez posesti; in kateri ta svet uživajo, kakor bi ga ne uživali – kajti podoba tega sveta preide.' Zaročenim in poročenim je torej treba predstaviti obe strani: črko in duha, previdnost in preprostost, načelnost in presežnost, razburljivost in krotkost. Pomembno je preseganje in sprejetje: najprej preseganje samega sebe in nato sprejetje svojega bližnjega. Vzemi sam sebe takšnega, kakršen si, in vzemi svojega bližnjega takšnega, kakršen je."
Papež Frančišek nas v 'Radost ljubezni' spodbuja: »Vsi smo poklicani, da vzdržujemo živo teženje proti nečemu, kar presega nas same in naše omejenosti, in vsaka družina mora stalno živeti s to pobudo. Gremo naprej, družine, nadaljujmo svojo pot! Ne izgubljajmo upanja zaradi svojih omejenosti, pa tudi ne opuščajmo iskanja polnosti ljubezni in vzajemnosti, ki nam je bila obljubljena!«  
Svoje predavanje je škof Jurij zaključil z besedami apostola Pavla iz pisma Hebrejcem: »Božja beseda je živa in učinkovita in ostrejša kakor vsak dvorezen meč in prodre do ločitve duše in duha, tudi do sklepov in mozga ter razsoja misli in namene srca,« ter zaželel, da nas Božja beseda tudi letošnje nedelje Svetega pisma razsvetli in posveti! 

Niko Ličen

Oglejte si tudi