Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
-4°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

Mladim prijazna občina – predstavitev ajdovskega primera na Poljskem

V mestu Rabka-Zdrój na Poljskem je konec julija potekala mladinska mednarodna izmenjava 'Pregled najboljših praks za mladim prijazna mesta'.

Na srečanju so se zbrali predstavniki občin, mladinski delavci, uradniki, aktivisti, strokovnjaki, študentje, odločevalci in mladi prostovoljci iz petih držav, da bi preučili načine, kako lahko mesta postanejo še bolj mladim prijazna.Srečanje je potekalo v okviru projekta Erasmus+ Strateška partnerstva v mladinskem sektorju.

Delo projektnih partnerjev DYPALL Network iz Portugalske, PONT iz Romunije, Inštituta za mladinsko politiko iz Slovenije, ARS for Progress of People iz Belgije in Italije, Center for Intercultural Dialogue iz Severne Makedonije koordinira Nausika Fundacja Edukacyjna iz Krakova na Poljskem.

Slovensko šestčlansko delegacijo so sestavljalistrokovnjaki, mladi aktivisti in študentje iz Vipave, Brd, Kanala ob Soči in Ljubljane ter predstavnici Inštituta za mladinsko politiko iz Ajdovščine. Tadej Kobal je predstavil sistemsko ureditve mladinskega dela v Sloveniji. Andraž Podvez je prisotnim pokazal trajnostne urbanistične rešitve za mladim prijazno ureditev prometa v Ljubljani in drugih slovenskih mestih. Matija Močnik in Manuela Korečič sta predstavila izzive mladih v Brdih in Kanalu ob Soči.

Kot primer dobre prakse mladim prijaznega mesta je delegacija predstavila Ajdovščino, ki je zbrane navdušila s sistemsko ureditvijo ter številnimi možnostmi in priložnostmi za mlade. Vanja Debevec in Ana Rustja sta predstavili program Inštituta za podeljevanje certifikata Mladim prijazna občina. Naše delo in prizadevanja občine za razvoj in mlade so bili navdih sodelujočim in predstavnikom poljskega mesta Mińsk Mazowiecki ter univerze v Krakovu, ki si v prihodnje želijo aktivnih povezav z Občino Ajdovščina in Inštitutom za mladinsko politiko.

Udeleženci smo v ustvarjalnem vzdušju pridobili nova znanja, delili svoje izkušnje. S prepričanjem, da se kakovostno in predano delo obrestuje z dobrimi rezultati, smo se povezali z novimi idejami in predlogi za prihodnje sodelovanje.

Oglejte si tudi