Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Turistično in vinarsko društvo Brje z bogatimi idejami uresničuje svoje poslanstvo

Društvo je v leto 2023 vstopilo polno zagona in ustvarjalnega duha v zasledovanju uresničevanja zastavljenih ciljev. Ti so nadaljevanje dobre prakse lanskoletnega pestrega društvenega delovanja. Tako se bodo številne aktivnosti v letošnjem letu nadaljevale in nadgradile, nekatere v želji, da bi postale tradicionalne. Društvo je ponosno na žensko sekcijo, poimenovano Brejske rožice, ki je uspešno izpeljala številne društvene projekte, kažejo pa se že zametki mladinske sekcije. Med drugim društvo sodeluje ne le s krajevno skupnostjo in ostalimi društvi, temveč tudi z vsemi Brejci, saj si prizadeva krojiti svoj program glede na potrebe in želje vseh vaščanov. Društvo kot odličen gostitelj na organiziranih srečanjih poskrbi za pogostitev z domačimi dobrotami ter za promocijo vinogradništva in lokalnega turizma.

Lani so potekale številne dejavnosti, namenjene otrokom in mladostnikom, kot so ustvarjalne delavnice v sodelovanju z MDPM Ajdovščina, filmski večer, otroška predstava za konec šolskega leta, posebej odmeven in lepo sprejet pa je bil obisk otrok na domovih starejših vaščanov, ki so jih obdarili tudi z domačimi piškoti ter ročno izdelanimi voščilnicami.

Brejske rožice so pridno urejale javne površine in lepšale Brje z dodatno zasaditvijo cvetja tudi  na obrobju vasi, zlasti na počivališču ob mostu čez reko Vipavo ter v vinogradih med Brjami in Potočami. V skoraj vsak vinograd so posadile sadike rdečih vrtnic, pri čemer se je porodila zamisel, da bi vsako leto zasadile več vrtnic. Takšno delo pa seveda zahteva dodatno strokovno izobraževanje o vzgoji vrtnic, ki se ga bodo članice udeležile v letošnjem letu. Rožice so lani spomladi v Štanjelu obiskale delavnico izdelovanja venčkov in polepšale marsikateri brejski dom.

Uspešni so bili poletni Večeri ob štirni, niz štirih junijskih večerov je bil namenjen potopisnim predavanjem na prostem. Prav tako so bili dobro sprejeti košarkarski turnir 5X5 na brejskem igrišču, pohod na sončne Golake, čistilna akcija Očistimo našo okolico in še druge aktivnosti. Vrhunec je bilo martinovanje, ki se je po premoru vrnilo na Brje in spada med najbolj odmevno na Goriškem. Poleg koncertnega dogajanja sta potekala dan odprtih kleti brejskih vinarjev in prva Martinova tura gorskih kolesarjev po brejskih gričih. Decembrski svečani prižig lučk na smreki v središču vasi je tokrat spremljal bazar, na katerem so se predstavili tudi brejski ustvarjalci umetniških in uporabnih izdelkov.

Društvo se že pripravlja na pustovanje za otroke, organiziranje celodnevnega smučarskega izleta in zimskih radosti na snegu kot tudi otroške ustvarjalne delavnice izdelovanja umetnin za marčevska praznika žensk in mamic. Prihajajoča pomlad je kot nalašč za organiziranje skupnega čiščenja odpadkov, pohodov v okoliške kraje in negovanje rožnih nasadov.

Ivana Keber

Oglejte si tudi