Logo MojaObčina.si
JUTRI
27°C
10°C
SRE.
23°C
13°C
Oceni objavo

Multikulturni zbornik Parelele čas.u

V okviru dolgoletnega projekta 'Pišimo, ustvarjajmo skupaj' je Kulturno društvo Norma 7 v novembru 2021 in kasneje v pomladanskem in poletnem času lanskega leta objavilo:

 VIII. literarno-likovni natečaj 'Darila v vzporednem času',

IX. literarno-likovni natečaj 'Shema časa v luči konceptualne umetnosti',

X. literarno-likovni natečaj 'O času, ki mineva'.

V predloženem zborniku PARALELE ČAS.U objavljamo krajše pesniške in prozne zapise 48 avtorjev in likovna dela 11 avtorjev; 24 avtorjev pa besedno predstavitev dopolnjuje s sliko oziroma sliko dopolnjuje z besedno pripovedjo. Glede starostne strukture skupno 83 sodelujočih lahko na podlagi posredovanih podatkov in iz nekaterih vsebin prispevkov sklepamo, da mladim ustvarjalcem sledijo starostne skupine srednje in starejše generacije, vse do častitljivih devetdeset in več let. Posebej naj omenimo večletno sodelovanje literarne skupine stanovalcev Doma upokojencev Gradišče in  sodelovanje posameznih stanovalcev drugih domov v Sloveniji.

Tako kot so določale vsebine posameznih natečajev, je sodelovanje lahko potekalo s prispevki posameznika ali s skupinskimi prispevki. V zborniku se tako predstavlja izbor več kot 150 likovnih in besednih  prispevkov ­- kratko  prozno  besedilo, pesem, pesnitev, samostojno likovno delo, likovno delo z literarno predlogo.

Poglavje SHEMA ČASA

Multimedijski konceptualni projekt SHEMA ČASA temelji na literarni predlogi pesnitve Shema časa avtorja Mirana Rustje. Projekt se je zaključil z razpisanim literarno-likovnim natečajem, ki ga v zborniku predstavljamo z individualnimi prispevki, razstavnimi predstavitvami v MKC Hiša mladih Ajdovščina, v Galeriji Vipavski Križ, z razstavami v avli Ljudske univerze Ajdovščina in skupinskim podprojektom OTROCI ZVEZD V LINIAKEI.

Poglavje ČAS MINEVA

Vabilo natečaja je ciljno skupino nagovarjalo k premisleku o času, ki se odmika, odhaja in v minevanju zapušča bogato dediščino generacijskih vrednot, tako zapisanih kot tiho dogovorjenih osebnih, družinskih, stanovskih, mestnih, podeželskih navad, ritualov, znanj in idealov. Prejeti zapisi dokazujejo, da ne moremo ustaviti ne spremeniti vsega tistega, kar je določalo življenja naše generacije in  generacije naših staršev, starih staršev in njihovih staršev, ne moremo preskočiti vsega, s čimer so kljubovali, pomirjali ali se kako drugače odzivali času in okolju v sledenju in spoštovanju podedovanih naukov in tradicij.

Čeprav se vrednote, ki so doslej določale in s tem usmerjale naša življenja, spreminjajo s hitrostjo, ki ji težko sledimo, udobje novo ponujenega pa nas navdušuje v hitenju po več, je moč zaslediti, da so natečajniki prisluhnili notranji nuji, da gradijo most med starim in novim, in ta  most  tlakujejo  z zgodovino tradicije. S postavitvijo ustvarjalcev v določen čas, njihovo umestitvijo v določen spomin med določene ljudi je neprecenljiv vir, ne le nečesa, kar je nekoč bilo, temveč tega, kar smo danes.

Poglavje DARILA

Prozni in pesniški prispevki, nekateri dopolnjeni z likovno govorico, pripovedujejo, se spominjajo. Darilo, ki  ne pozna koledarja; darilo, ki  ohranja spominjanje na nekoga, na nekaj. Darilo je otipljivo,  jasno ali zamegljeno, kričeče zrcalo družinskih, prijateljskih, sosedskih, drugih odnosov.

“… mene spominja na vse tisto, kar je v življenju res pomembno. Na ljubezen, razumevanje in spoštovanje. Ter na spomine, ki bistvo naših življenj pozlatijo in mu dajejo smisel.”  

 Poglavje Podprojekt OTROCI ZVEZD V LANIAKEI

Podprojekt je oblikovala in uredila avtorica in koordinatorka podprojekta Violeta Šmon v sodelovanju s skupino 11 umetnikov iz Maribora in sosednje Avstrije. V zborniku objavljamo le del sicer obsežnega z  literarnimi in likovnimi sporočili dopolnjenega gradiva, ki povzema širši populacije manj znane  znanstvene teze in ugotovitve nastanka, strukture in sestave Osončja. Podprojekt tematizira čas in prostor in z nizom raziskovalno-znanstvenih zaključkov odpira neodgovorjena, pogosto zastrašujoča  vprašanja obstoja življenja na našem planetu.

Zbornik Paralele čas.u tematizira čas iz več vidikov in ga prečeše na mnogotere načine. Raznolikosti prispevkov pa je skupno nekaj –  včasih je pretečeni čas vse, kar potrebujemo!

Ivana Keber

Oglejte si tudi