Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Intermedisjki projekt Shema časa v luči konceptualne umetnosti  

 

»Človek je v svoji enosti  mnogo dimenzionalen. Trenutek ni neka odmerjena količina, temveč plavajoči del neke celote, ki traja brez konca.« (Miran Rustja)

Kulturno društvo Norma 7 je v letošnjem letu vodilo večmesečni intermedijski projekt Shema časa, v katerem so sodelujoči umetniki z različnimi tehnikami, materiali in mediji ustvarjali različne (z)vrsti umetnin (instalacija, performans, besedna umetnost, body art, pop art, eksponat, kip, minimalizem, video, film, krajinska umetnost, risba, grafika, slika, fotografija …). Projekt je koreninil v pesnitvi Shema časa, avtorja Mirana Rustje, ki je kot literarna predloga ponujala vsebinsko bogate iztočnice v mnogotere oblike snovanja.

Marca je bila v okviru tradicionalnega festivala Klementina MKC Hiše mladih Ajdovščina predstavljena razstava Shema časa I. devetih ustvarjalcev primorske in štajerske regije. Ob dveh avtoricah, ki sta v svojem ustvarjalnem okolju že uveljavljeni   ̶  univ. dipl. ing. arh. in dipl. slik. Taši Turk iz Vipave in dipl. slik. Maji Šivec iz Maribora   ̶  so se javnosti predstavili mladi avtorji. Digitalna dela so razstavljale dipl. obl. vizual. kom. Ana Bačar iz Ajdovščine, diplomantka akademije umetnosti Antonella D'amico iz Ajdovščine, teh. obl. in fotog. Iris Šinigoj iz Nove Gorice; likovna dela pa Maša Ogorevc in Nina Purg iz Maribora, Ludvik Pečenko iz Nove Gorice in dipl. obl. vizual. kom. Monika Avdić iz Ajdovščine. Odprtje je uvedel literarni recital Shema časa, ki ga je ob glasbeni sceni izvedla Dramska skupina Norma7.

Sledil je niz treh razstavnih predstavitev v Galeriji Ljudske univerze Ajdovščina, in sicer v mesecu juniju, avgustu in novembru. Mlada slikarka Nina Laloš iz Ljubljane je nastopila s samostojno slikarsko razstavo Svetilniki. Renata Cigler Gandolfo, članica Celjskega literarnega društva, je pripravila cikel risb Podobe iz sanj. S skupinsko likovno razstavo Shema časa III. so nastopile univ. dipl. ing. arh. Polona Kresal Bizaj, slika z usti, iz Ljubljane, lik. ped. Ljudmila Turk iz Ljubljane in oblikovalka Anita Kožar iz Krke. Vse tri predstavitve je pospremil tematski literarni recital v izvedbi članov društvene dramske skupine.

Oktobra in novembra je Galerija Vipavski Križ omogočila tri sklope večjih postavitev v projektu sodelujočih avtorjev. Prva je pripadala pregledni razstavi Rajka Bogataja, predsednika Društva likovnikov Kranj, poimenovani Siva pot. Opus je osvetlil slikarjevo subtilno opazovanje, motivno širino in zavidljivo slogovno razpetost.

Sledila je razstava Metafizično slikarstvo, kranjskega akademskega slikarja Franca Beštra, katerega slike temeljijo na spiritualnem odzivanju na govorico podzavesti in na prenašanju podob sanjskega in nezavednega sveta v konkretne oblike.

Zaključna prireditev je potekala 8. novembra in je zaobjela svečano odprtje skupinske multimedijske razstave šestih ustvarjalcev KD Studenci Maribor: Jelisave Leskovar, Marjana Marksla, Petra V. Pavčka, Valentine Plemenitaš, Bernarde Štafunko in Violete Šmon, koordinatorke in idejne oblikovalke video predstavitve podprojektov Stil je človek & Vse o Evi .

Pisana ustvarjalna govorica v projektu sodelujočih domačih in tujih avtorjev je predstavljena v literarno-likovnem zborniku Paralele časa, ki ga bo Društvo Norma7 ob sofinanciranju Občine Ajdovščina izdalo v letošnjem letu. 


                     

 

 

Oglejte si tudi