Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

Skupina 'Ga pihnemo' iz Podnanosa v Kamnjah

V nedeljo, 21. decembra 2014, je na povabilo ŠKTD Kamnje – Potoče in KS Kamnje – Potoče v dvorani v Kamnjah gostovala igralska skupina Ga pihnemo iz Podnanosa s pestrimi prigodami v gledališki igri Snaha, avtorja D. H. Lawrenca, ki jo je napisal pred 155-imi leti in jo postavil v rudarsko mestece na Irskem. Igralci so jo dobro naštudirali in jo predstavili v domačem jeziku.

Pozdravne besede obiskovalcem in predstavitev gostov večera je prebrala članica Kulturne sekcije ŠKTD-ja Lucija Lozar. V okviru Turističnega društva Podnanos je bila leta 2008 ustanovljena dramska skupina Ga pihnemo, ki ima po razlagi članov dvojni pomen, saj v 'šembiskem' žargonu »ga pihnemo« pomeni burjo in da jim je lepo – se imajo »fajn« - torej »ga pihnejo«.

V času svojega delovanja so naštudirali že kar nekaj predstav in z dvema gostovali v naši dvorani in sicer s predstavo Za nacionalni interes 19. marca 2011 in s Partnersko poroko 9. marca 2013. Najbolj so ponosni na poletje 2012, ko so ob 50 letnici snemanja filma Tistega lepega dne pripravili posebno predstavo z mnogimi sodelujočimi (vseh skupaj 52) in jo odigrali na lokacijah snemanja filma v Podnanosu tri dni zapored po 10-krat na dan.

Od 19. julija 2013 so po težki bolezni kljub izredno močni volji do življenja ostali brez režiserske in materinske roke Mare Bratuž. A igralska ekipa ni 'obupala' in se je iz spoštovanja do pokojne in ljubezni do dramskih, igranih besedil tako rekoč vrgla na delo pod režijskim vodstvom Ljuba Freliha. Naštudirali so novo predstavo Snaha, pripravljene imajo krajše skeče in tako bogatijo svoj repertoar še z mnogimi nastopi.

Ob tokratni predstavi Snahe na odru v Kamnjah so obiskovalci zelo pozorno spremljali pestro dogajanje o socialnih problemih, ločitvi sinov od matere, njuni navezanosti in obratno, pa odnosih med taščo in snaho, med zakoncema … Za še večje zaplete je poskrbela gospa iz sosednje vasi s šokantno novico in zapletom ni bilo videti ne konca ne kraja ... Predstava ponuja veliko življenjskih resnic o medsebojnih odnosih, sobivanju in se lahko kdo 'najde' v takšni ali podobni situaciji tudi v današnjem obdobju.

Močan aplavz in večkratni poklon igralcev ter zahvala gostujočim je bila ob koncu predstave iskrena in podkrepljena z dobrimi željami ob božično-novoletnih praznikih ter da se ob primerni priložnosti zopet srečamo.

Lučka L., foto: Bogdan L.

Oglejte si tudi