Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Lokavška otroška pustna povorka

Člani športnega društva Slano blato smo vseskozi v iskanju novih zamisli in svežih idej, s katerimi želimo še dodatno popestriti dogajanje v Lokavcu. Tako se nam je nedolgo nazaj utrnila zamisel o organizaciji prve otroške pustne povorke. Kljub dvomom in pomislekom, ali bo nov dogodek uspešen, ter koliko udeležencev bo sploh privabil, smo na koncu le zbrali pogum in polni zagona začeli s pripravami. Na začetku nihče ni vedel, kaj pričakovati, vse pa se je spremenilo v trenutku, ko smo vabila razdelili med najmlajše. Njihovi navdušeni vzkliki in vrišč, ki je odmeval vsepovsod po šoli, so nam dali še dodatno motivacijo za izvedbo nepozabnega otroškega pustovanja.
V soboto, 2. marca 2019, na dan tega težko pričakovanega norčavega dogodka, nas je razveselilo lepo sončno vreme. Organizatorji smo zgodnje dopoldne izkoristili za zadnje priprave, približno pol ure pred začetkom povorke pa je pred dvorano Edmunda Čibeja začelo postajati vse bolj živahno in razigrano. Za to je poskrbel harmonikaš Anže Novinec, ki je z veselimi in poskočnimi melodijami privabljal maškare od vsepovsod. Prišli so gasilci, policaji, kraljične, princeske, superjunaki in druge simpatične pustne šeme. Malce z zamudo, a v njenem stilu, pa je prikorakala še navihana Pika Nogavička in na ves glas zakričala: »Naj se otroška pustna povorka v Lokavcu začne!« In se je začela!
Radoživa, pisana in vesela druščina, ki je štela več kot 100 pustnih navdušencev, se je v sprevodu začela pomikati skozi osrednji del Lokavca, maškare pa niso niti slutile, da jih čaka prav posebna misija. Gospodič Pust jih je namreč prosil, če mu lahko pomagajo pregnati teto Zimo, poleg tega pa jim zaupal, da jih bodo na različnih lokacijah čakali posebni gostje z zanimivimi nalogami. Po poti so tako naleteli na lovca, vojaka, mušnico, ribo, čarovnico, glasbenika ter kovanec, in se dogovorili, da v zameno za pravilno rešene naloge in uganke, s skupnimi močmi odženejo Zimo in v vas spet privabijo teto Pomlad.
Razposajeno vzdušje pustovanja je pred hiše privabilo tudi sovaščane. Ti so nas pričakali z nasmehi na obrazih in se nam za veselje in dobro voljo, ki smo jim jo prinesli, zahvaljevali s sladkarijami, sokovi in drugimi pustnimi dobrotami. Iz vaške pekarne je zadišalo po slastnih miškah in čaju, pred trgovino pa so nas pričakali najboljši krofi. Že malce utrujeni smo se okrepčali in si nabrali novih moči, nato pa nas je čakal še zadnji del naše naloge – odganjanje Zime.
Ko smo jo zagledali, smo pogumno pristopili do nje. Poskušali smo jo prepričati, naj ugrizne v košček mušnice, spije kozarček čarovničinega čaja, ji prigovarjali, naj vzame denar za letalsko karto in odide na Antarktiko, a je bil ves trud zaman. Tudi ribi ni uspelo izpolniti naše želje, ko pa je glasbenik zaželel zaigrati na ves glas ter jo tako prepoditi, si je zatisnila ušesa. Prestrašila sta jo šele lovec in vojak, ki sta jo želela uloviti in odpeljati stran. Takrat nas je teta Zima zaprosila, če se lahko še malce zabava z nami in nato prostovoljno odide. Seveda smo ji dovolili in skupaj odšli nazaj do dvorane, kjer nas je pričakala … uganete, kdo? Teta Pomlad. In tako se je povorka v veselem vzdušju zaključila s pustno pojedino, glasbo in lepimi spomini.
Športno društvo Slano blato se zahvaljuje vsem maškaram in obiskovalcem za nepozaben dan, sovaščanom za topel sprejem, vaški pekarni in trgovini za okusne dobrote, KS Lokavec ter harmonikašu Anžetu Novincu in drugim sooblikovalcem programa, ki so nam pomagali pri izvedbi dogodka.
Naj se vas sreča, ki so vam jo prinesle maškare, drži celo leto.

ŠD Slano blato

Oglejte si tudi