Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Leto Silvana Furlana se je zaključilo na Ajdovskem

Z odprtjem razstave o življenjski poti Silvana Furlana se je v Dvorani 1. slovenske vlade v Ajdovščini zaključilo leto, ki je bilo posvečeno temu na Brjah rojenemu pomembnemu sooblikovalcu in pobudniku institucij, ki se ukvarjajo v današnji Sloveniji s filmom.
Silvan Furlan je seveda tudi eden utemeljiteljev slovenske filmske kritike in publicistike, scenarist, dramaturg in režiser, kot je bilo poudarjeno med številnimi dogodki, ki so potekali v Novi Gorici, Ljubljani in Izoli. Je pa njegovo ime mnogo premalo poznano na gornjem Vipavskem, kjer je bil rojen in je živel do preselitve v Solkan. Da obletnica rojstva Silvana Furlana ni šla na Ajdovskem mimo neopaženo, sta poskrbeli Lavričeva knjižnica Ajdovščina in Zveza kulturnih društev – ZKD Ajdovščina. Na rojaka so se spomnili tudi na Brjah, kjer so v sodelovanju z navedenimi v času tradicionalnega martinovanja tudi pripravili dobro obiskano filmsko projekcijo.

Naslednji dogodek je pripravila Lavričeva knjižnica, ki je predstavila knjigo Tkanje pogledov Jožeta Dolmarka. Ta je kot sošolec in sopotnik v svetu filmske publicistike spregovoril tudi o Furlanu samem. Čisto zadnji dogodek pa sta bila razstava o Silvanu Furlanu in filmska projekcija v Dvorani 1. slovenske vlade.

Razstava je bila pred leti postavljena na Brjah, videli so jo tudi v Novi Gorici, v integralni obliki je zdaj postavljena v Ajdovščini, kjer bo na ogled do konca leta. Odprla jo je soproga pred leti preminulega Furlana Jedrt Jež Furlan – iz njenega zasebnega arhiva so tudi vse fotografije na panojih in drugi eksponati.

V projekciji, ki je sledila, je bilo predstavljenih nekaj krajših filmov, ki so delo šolskih filmskih krožkov OŠ Solkan in Dobrovo in so nastali v produkciji Ustanove Silvana Furlana; med drugim smo videli filma Brje in Od Solkana do Ljubljane. Vrh večera je bil edini Furlanov avtorski film Deklica s frnikulami (1997). Z njim je kot režiser in scenarist postavil pomnik v Divači rojeni Idi Kravanji, ki je pod imenom Ita Rina dosegla mednarodni sloves filmske zvezde. Med številnimi filmi, ki jih je posnela, sta največjo pozornost dobila Erotikon in Obešenjakova Tončka. Škoda le, da je bil obisk Ajdovcev medel – škoda zanje, seveda! No, morda pa kdaj drugič …

Morda pa – morda pa na projekciji kakega mladega ustvarjalca, za katerega v LKA in ZKD upajo, da ga bo tudi Silvanovo leto vzpodbudilo, da stopi v svet filma (na Vipavskem je v zadnjih letih nastalo nekaj prav dobrih filmov!). Vzpodbuda mladim in mentorjem – to je bil tudi namen. Pa tudi to, da bi začeli govoriti o oblikovanju filmskega gledališča.

A. L., foto A. T.

Oglejte si tudi