Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Vipava – prispodoba sveta in njen junak Herman Vitežnik

Konec leta je pri Študentski založbi, v zbirki Beletrina, izšel roman, literarni prvenec Mihe Stoparja, doma iz Vipave. Avtor, sicer matematik in programer, je svoj prvi roman pripravljal kar deset let.

V njegovem rojstnem kraju se tudi dogaja zgodba glavnega junaka Hermana Vitežnika, ki, čeprav vedno obkrožen z družino, sosedi, sošolci, sokrajani, živi neko svoje življenje. Ne poznam toliko dogajanja v Vipavi nekoč in danes, da bi lahko presodila, kateri opisani dogodki in osebe imajo korenine v kraju samem in koliko oziroma kateri so ustvarjeni samo v pisateljevi domišljiji. A pot iskanja lastne identitete pripovedovalca Hermana Vitežnika v tem malem mestu je polna razburljivih zasukov, nenadejanih spoznanj in nepričakovanih zaključkov.

Vipava je za glavnega junaka Hermana Vitežnika prispodoba sveta. Tu se je rodil, preživljal otroška leta, hodil v šolo, delal, živel svoje ljubezni. Vedno na sebi lasten način. Vendar Vipava nikakor ni kakšen vase zaprt kraj, ampak v njej odzvanjajo vsi dogodki slovenske tranzicije, še polne ostankov iz nekih preteklih časov, in hkrati novodobne spektakularne resničnosti. Tu se najdejo največje zvezde. Vseeno pa je življenje glavnega junaka, ki v najstniških letih trdo trenira boks, pozna življenje znanih boksarjev, potek njihov dvobojev, njihove uspehe in neuspehe, ki opusti študij filozofije in se preživlja z razvažanjem kebabov, vse prej kot dolgočasno. Svoje sanje o boksu nadomesti s pisanjem člankov o njem, ki pa jih objavljajo le tuje revije. Poskusi se tudi kot novinar in na spletnih straneh objavlja intervjuje z zvezdami, kot so znani motivator in svetovalec, ki ljudem pomaga iskati srečo, pa tudi z najbolj znanim junakom resničnostnih šovov. Na spletni strani pripravi spletno glasovanje za najbolj priljubljenega politika v državi in seveda pripravi intervju tudi z njim, saj je zmagovalec prav župan njegovega mesta.

A na koncu se zdi, da bo Hermanu Vitežniku vseeno uspelo pokukati malo dlje. Z zmago na olimpijskem literarnem natečaju si namreč prisluži nagrado: na olimpijske igre v Peking gre kot novinarski sodelavec. In s svojo ljubeznijo se preselil v enosobno najemniško stanovanje. V Vipavi seveda.

Prvi bralci smo nad knjigo navdušeni. Knjiga je že na naših knjižnih policah in si jo lahko izposodite, predstavitev in klepet z avtorjem pa bo v torek, 11. februarja, v knjižnici v Ajdovščini. Vabljeni!

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi