Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Veter z Gore z Alojzijo Bratina

V Lavričevi knjižnici v Ajdovščini se je obiskovalcem predstavila Lojzka z svojo pesniško zbirko 'Veter z Gore'. To je tretja zbirka Alojzije Bratina, ki jo vsi poznajo kot Lojzko, pred njo je izdala zbirko 'Domača vasica' (2012) in 'Na Gori je moje zavetje' (2008). Poleg tega je izdala tudi zgoščenko.
Alojzija Bratina je doma na Predmeji, na planoti Gora, z obema  je trdno povezana ona sama in tudi njene pesmi. Kot je zapisal v spremni besedi Bojan Bizjak Zakawsky, je sporočilnost najnovejše zbirke mogoče strniti v tri sklope. Če je prvi prigodniški, ki govori o domačem kraju, pa o ljudeh – med drugim jo iskreno navdihujejo športnice in športniki ter umetnik ter njihovi uspehi in dosežki, bi naslednji sklop lahko poimenovali družinsko-idilični z izpostavljeno vrednoto družine. Tretji, največji sklop je hrepenenjsko-ljubezenski. Ne moremo prezreti pesmi, ki so prepletene z notami in so zato nekaj posebnega. Zbirki je dodano tudi krajše gledališko besedilo z naslovom 'Amaterji', za katerega je spremno besedo napisala Nina Bednarik.

Večer je usmerjal prof. Bojan Bratina, pesmi so prebirali Ana Žgavec, Silvana Kalin, dr. Boris Kovač, Irena Kokalj in avtorica sama. Pevski del skupine Zarja je s pesmijo popestril večer in medse povabil tudi pevke DPŽ Predmeja, ki so skupaj zapele Lojzkino pesem 'Na Gori je moje zavetje'. Glasbo zanjo je napisal Filip Vidmar.

In kot je zapisala Lojzka v svoji pesmi 'To sem jaz':

Prišli so pesniški navdihi, Iz srca na liste vreli stihi, V tri so zbirke se združili, Sonce v njih so začutili.

Še veliko pesmic bo Lojzka zapisala in z njimi segla v srca vsem, ki živijo na Gori, se vračajo na Goro in spoštujejo ljudi in to lepo planoto.

Irena K. in Nevenka V.,
foto Nevenka V., Marjan B., Vlasta F.

 

Oglejte si tudi