Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
16°C
-2°C
JUTRI
14°C
0°C
Deli
8134

Sveta noč v novi preobleki

Jesenski del letošnje pevske sezone je zbor Srečko Kosovel namenil 'božični pravljici' – pripravi celovečernega koncerta božičnih pesmi. Dirigent Matjaž Šček je izbral zanimiv izbor skladb predvsem slovenskih skladateljev, med njimi tudi primorskih – Vinko Vodopivec, Zorko Harej, Lojze Bratuž, Ubald Vrabec in Hilarij Lavrenčič, ki je poskrbel za povsem novo preobleko najbolj znane božične skladbe.

Sveta noč F. Gruberja se poje v različnih izvedbah in zasedbah in od kora do kora nekoliko drugače. Zamejski glasbenik Hilarij Lavrenčič je solomonsko rešil to težavico in napisal zelo samosvojo priredbo za moški zbor ter jo posvetil dirigentu Matjažu Ščeku in zboru Srečko Kosovel za projekt Božične pravljice. Lavrenčič priredbo začenja z liričnim uvodom, v nadaljevanju pa je vodilni motiv Svete noči najbolj zaznati skozi tenorski part, medtem ko se spremljevalni glasovi poigravajo s harmoničnimi in ritmičnimi dodatki. V tretji kitici pa Lavrenčič uvede dvozborje, ki si polifono podajata motiv do mogočnega finala, ki izzveni v subtilni piano.

Kosovelovci so jo krstno izvedli na prvem božičnem koncertu 26. decembra v nabito polni šturski cerkvi in ob prisotnosti skladatelja. Pevci so nad noviteto navdušeni, prav tako poslušalci, saj so si jo povsod zaželeli kot 'bis'. Ajdovski pevci so namreč v novo leto vstopili z dvema ponovitvama Božične pravljice (projekt je podprlo podjetje Mlinotest), kjer se božične pesmi prepletajo s kolednicami in s starimi božičnimi zgodbami, ki jih je doživeto prebirala Alda Sosič. Najprej so nastopili v dvorani v Tomaju, nato še v cerkvi sv. Roka v Nabrežini, kjer so za posebno občutenje Lavrenčičeve mojstrovine zapeli v temi.

Tudi naslednja postaja ajdovskih pevcev je bila v zamejstvu, le da tokrat na avstrijskem Koroškem. V Šentjakob v Rožu jih je povabil ženski zbor Rož, ki deluje v okviru istoimenskega slovenskega prosvetnega društva in sicer na festival z naslovom 'Zima se še ni izpela'. Ajdovci so z naborom skladb iz železnega programa, seveda s poudarjeno domoljubno tematiko, dvignili občinstvo na noge. Že dopoldne pa so v cerkvi sv. Jakoba peli pri (dvojezični) maši Vodopivčevo latinsko mašo, na orglah pa jih je spremljal Uroš Kovač Iz Lokavca.

ep

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!