Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Skriljanci ponovno med Skriljani

Po 65-ih letih so Skriljanci ponovno obiskali Skriljane in se jim predstavili v svoji podobi. Za mnoge je to mala »znanstvena fantastika«. Tudi za nas Skriljane! Da ne bo skrivnost prevelika naj zapišemo, da govorimo o spominih in živi besedi gospodov, ki so na prelomu petdesetih let prejšnjega stoletja bivali v dijaškem domu v Skriljah (današnjem objektu osnovne šole) in obiskovali nižjo gimnazijo v Dobravljah. To se je dogajalo med letom 1950 in letom 1952. Prav te gospode so domačini in sošolci na šoli takrat poimenovali »SKRILJANCI«.

Nekaj nad petdeset fantov je bilo težko krotiti, pravi njihova vzgojiteljica Vika Samsa – Radojevič. Njihovo igrivost se da razbrati  tudi iz njihovih triindvajsetih pripovedi, ki vsaka  po svoje  unikatno predstavlja takratno življenje in delo v domu ter na šoli kot so ga videli mladi fantiči.

Pri tem je potrebno povedati, da so ti fantje prišli z vseh vetrov - Vipavske in Soške doline, Krasa ter Trnovske in Banjške planote. Prvih pet razredov so obiskovali v domačem kraju in njihove učiteljice ter učitelji so jih predlagali – po lastni presoji kot najbolj perspektivne - za nadaljevanje šolanja na nižji gimnaziji. Zato so morali napisati pisno prošnjo in ti fantje so imeli to srečo, da jim je bila ugodena. Tako so se znašli v Skriljah. S tem so uresničili tudi marsikatero željo staršev, ki so v šolanju svojih otrok videli lepšo prihodnost. In res – marsikateri izmed njih je kasneje pomembno prispeval k razvoju Primorske in tudi Slovenije kot celote.

V svojih spominih  pogosto omenjajo zelo strogega ravnatelja Milenka Vodopivca in njegove učiteljice ter učitelje, ki so – tudi s trdo roko - zelo veliko zahtevali od njih.To so prepoznali šele kasneje, ko so nadaljevali s šolanjem v drugih okoljih in praviloma vsi po vrsti izboljšali svoj učni uspeh. Morda ni odveč, če zapišemo še takratni predmetnik – slovenščina, srbohrvaščina, nemščina, ruščina, matematika, zgodovina, zemljepis, prirodopis, risanje, petje in telovadba. Zanimivo, ni kaj !

Tako imamo danes pred seboj knjigo, ki priča o takratnem času in dogodkih na področju izobraževanja pri nas. Z njo so obogatili naše vedenje o življenju in delu na tem področju ter iztrgali pozabi del zgodovine samih Skrilj. Hvala vam!

In kdo so ti Skriljanci, ki so prispevali k temu? Zahvaliti se moramo vsem triindvajsetim avtorjem prispevkov, še posebno pa uredniškemu odboru v sestavi Alojz Hojak, Andrej Frančeškin, Karlo Skrt in Jože Šušmelj, ki so v samozaložbi izdali to knjigo.

Zapisati še velja, da so se pretekli vikend prijazno odzvali vabilu Sveta krajevne skupnosti in Društva prijateljev mladine Skrilje ter nam predstavili svojo knjigo. Domačini smo z zanimanjem spremljali njihovo predstavitev, ki jo je povezovala  Andreja Škvarč. Po predstavitvi smo z njimi prijetno pokramljali o dogodivščinah v domu in samih Skriljah kot so jih videle njihove takratne mladostniške oči. Posebno iskrivi in zanimivi so bili pogovori z našimi domačinkami in domačini  - njihovimi vrstniki, ki so isto stvar mnogokrat videli z različnimi očmi in  v drugačni luči.

Jože Bizjak

Oglejte si tudi