Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

O rodbini Brecelj

Literarni večer ob predstavitvi knjige Martina Breclja Anatomija političnega zločina v Kopru je bil povsem v znaku Vipavske, Žapuž, Šturij in Ajdovščine.
Znanega zamejskega časnikarja, urednika in filozofa Martina Breclja (63) je malce nenavadno predstavil zgodovinar Tino Mamić. Ni namreč začel z Brecljevim rojstvom, ampak z rojstvom njegovega pra-pra-pra-pradeda sredi 18. stoletja. Takrat se je v Žapužah rodil Luka Brecelj, iz katerega je izšlo kar precej Brecljev, ki jih je danes samo v Sloveniji 306. "Brecelj je takoimenovani živalski priimek, tako kot Medved ali Volk. To je drobno živalca, brencelj ali obad. Obad pika. Mogoče je tudi prvi Brecelj tak priimek dobil zato, ker je pikal z besedami," je povedal Mamić.

V rodu Luke Breclja najdemo precej znanih imen. Njegov pra-pravnuk je bil v Žapužah rojeni zdravnik, publicist in politik Anton Brecelj (1875 - 1943), ki je bil med ustanovitelji Katoliškega tiskovnega društva (KTD). Znana sta tudi njegova sinova, zdravnik in akademik Bogdan (1906 - 1986) ter povojni visoki jugoslovanski politik Marijan (1910 - 1989). "Njuni bratranci, otroci najmlajšega brata Jožefa, ki so ostali v Žapužah na domačiji pri Kovaču, so tudi svetovnonazorsko ostali v demokratičnem taboru. Med drugo svetovno vojno se je nad njimi zgodil znani pomor, ki se ga je s spominskimi mašami vsako leto spominjal preživeli brat duhovnik Bogomil (1925 - 2011). Iz iste družine sta tudi znani osebnosti časnikar Martin (1953) in učitelj Aleš (1951).
Martin Brecelj je na vprašanje, kako da je bil on, zamejec z vipavskimi koreninami, rojen v Argentini, pojasnil, da se je družina zaradi groženj po drugi svetovni vojni izselila. Martin je bil zato rojen v Buenos Airesu, a kmalu potem pa se je družina preselila nazaj na rodno grudo in se naselila v Devinu. Povedal je tudi, da je v daljnem sorodu z Markom Brecljem, koprskim kantavtorjem, katerega rod tudi izhaja iz dela Žapuž, ki se jim reče Breclji.
Mamić je za Breclje izdelal tudi uokvirjen rodovnik in ga v imenu organizatorja večera, Kluba krščanskih izobražencev, podaril gostu večera Martinu Breclju.

 



Oglejte si tudi