Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
7°C
2°C
JUTRI
8°C
-2°C
Deli
4311

Spomini skriljanskega viteza

Ko je srednješolec Ivan Mamić prvič stopil z avtobusa v Ajdovščini, se ni utegnil niti razgledati po ulicah tega primorskega mesta sredi rodovitne Vipavske doline. Kot strela z jasnega se je namreč prikazal policist, ki so mu takrat morali reči miličnik, in ga – aretiral.

Pisalo se je leto 1963. Aretirani mladenič, ki je na skrajni zahod takratne Jugoslavije prišel na delovno prakso, ni vedel, kaj se dogaja. Na ajdovski policijski postaji so ga popisali in izprašali, potem pa brez pojasnila zaprli. Brkati komandir »ljudske milice« je od njega hotel dobiti priznanje, da je v Ajdovščino prišel k bratu, ki ga bo ilegalno spravil čez mejo, k bratoma v Pariz. To je del zgodbe, ki jo je Ivan Mamić opisal v svojih spominih, člani njegove družine uredili in natisnili.
Krstna predstavitev knjige spominov primorskega politika in gradbenika Ivana Mamića (73) iz Skrilj je bila v Luciji. Mamićeva življenjska zgodba je nadvse zanimiva: Ivan, kasnejši parlamentarec in vitez Božjega groba, je celotno kariero naredil še pred svojim 18. rojstnim dnevom. Rojen je namreč na prestopno leto zadnjega februarja.
V goste Hrvaškemu kulturnemu klubu Istra (HKD) in koprskemu Klubu krščanskih izobražencev, ki sta organizirala literarno-etnološki večer, sta prišla tudi predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak in vipavski parlamentarec Jernej Vrtovec. Novakova je bila vabila vesela, ker se kot nekdanja ministrica za Slovence izven meja Republike Slovenije zanima za manjšinsko problematiko. »Ivan Mamić je bil v mandatu od 2000 do 2004 poslanec NSi. Kot praktičen kristjan si je prizadeval uveljaviti krščanske vrednote tudi v politiki. Zvest je Vipavski dolini, kot državljan pa tudi slovenski državi, kjer je na novo pognal korenine in si s svojo Nežko ustvaril dom. Gospod Ivan, pričujoča knjiga je prerez vašega bogatega in zanimivega življenja, ki vam je lahko v ponos, vašim naslednikom pa tudi v vednost, od kod izvirajo korenine vaše rodbine in kam so segle veje s sadovi vašega dela,« je povedala v pozdravnem nagovoru.

O nujnosti integracije in negovanju spomina na korenine je spregovoril tudi predsednik HKD Istra Joso Begić. Knjiga Punoljetan je napisana je v hrvaščini, Mamićevi materinščini. Nekaj zapisov je tudi v slovenščini. Uvod v knjigo sta prispevala koprski škof dr. Jurij Bizjak in prvi slovenski predsednik vlade, danes evroposlanec Lojze Peterle. Slednji je zapsial: “Iskrena hvala, dragi prijatelj - mož, oče, dedek, kristjan in krščanski demokrat, vitez, Dalmatinec in Vipavec Ivan, da si nas obogatil s svojimi spomini in tako postal še bolj naš.”
Tino Mamić

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij