Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

MPZ Vinograd iz Vrtovina ima za sabo pestro sezono

Tudi letos je moški pevski zbor Vinograd, po končani uspešni sezoni 2012/2013, priredil v začetku junija svoj tradicionalni zaključni koncert.
V letošnji pevski sezoni je zbor nastopil na prireditvi pod 'Vedrim nebom' v Batujah, na pevski reviji Primorska poje 2013 v Svetem Petru nad Dragonjo, na reviji Naši zbori pojo v Ajdovščini, na 'Kresovanju v Ajdovščini', na že tradicionalnem Martinovem in božičnem koncertu v Vrtovinu ter na vseh ostalih prireditvah in proslavah v domači vasi. Pevci so posebej ponosni, da so pod vodstvom prizadevnega zborovodje Stojana Korena, v letošnji pevski sezoni uspeli dvigniti kakovostno raven petja, kar tudi dokazuje višja kategorizacija zbora na letošnji medobčinski reviji.

Zboru je tudi končno uspelo, z veliko pomočjo zunanjih donatorjev, nabaviti  obleke, s katerimi se lahko na vseh nastopih dostojno predstavi. Ob tej priložnosti bi se člani zbora še enkrat iskreno zahvalil vsem, ki so prispevali kakršnakoli sredstva.

Na zaključnem koncertu smo najprej poslušali nastop domačega pevskega zbora Vinograd, sledil je nastop priznane vokalne skupine Chorus 97 iz Mirna, ki se je  vabilu z veseljem odzval.

Mirenska zgodovina zborovskega petja ima bogato tradicijo, ki jo uspešno nadaljuje Vokalna skupina Chorus '97. Z delovanjem so pričeli novembra 1997 pod vodstvom domačega zborovodja in skladatelja Antona Klančiča.

Vokalno skupino Chorus '97 iz Mirna ves čas sestavljajo pevci iz krajev z obeh strani državne meje. V svoj repertoar uvrščajo ljudske in umetne pesmi domačih in tujih skladateljev, ne izognejo pa se niti polifoniji, črnski duhovni in seveda sakralni pesmi.

Skupina je prepevala že v številnih krajih in državah, v Italiji, Avstriji in Češkem, pa leta 2004 v Kanadi in ZDA. Seveda so prekrižarili tudi Slovenijo do Dolenjske, Štajerske in Prekmurja. Posneli so tudi zgoščenko z naslovom Pomlad pod Krasom. Na zadnjih dveh tekmovanjih primorskih pevskih zborov in malih skupin v Postojni je Vokalna skupina Chorus '97 obakrat prejela srebrno priznanje, na letošnji Reviji pevskih zborov Goriške pa je bila skupina po oceni strokovne spremljevalke uvrščena v prvo državno raven. Skupino od jeseni 2006 vodi Laura Winkler.

Večer je na koncu popestril narodno zabavni ansambel Gregorja Kobala iz Višenj s pevko Ajdo Podgornik, ki prihaja iz Vrtovina.

Za konec letošnje pevske sezone pa se je zbor sredi meseca podal na dvodnevno gostovanje na Koroško, kjer je nastopil v okviru prireditev Koroškega kulturnega poletja na Ravnah. Nastop je sledil še v železarskem muzeju v železarni Ravne in v starem Polhovem mlinu v Šentanelski reki.

Mesec junij pa je zbor zaključil z nastopom na osrednji občinski proslavi ob Dnevu državnosti na Predmeji, ob spremljavi orkestra Slovenske vojske s pesmijo Vstajenje Primorske, že dolgo ukoreninjeno himno Primorcev.

Tekst in foto Nevenka G.

Oglejte si tudi