Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
13°C
JUTRI
20°C
14°C
Oceni objavo

'Linije gnezdijo' na razstavi slik in keramike Silve Karim

V soboto, 6. februarja, je bilo v Lični hiši v Ajdovščini odprtje prve od sedmih načrtovanih letošnjih razstav. Razstava slik in keramike pod naslovom 'Gnezdenje linij' ustvarjalke Silve Karim je hkrati prispevek Kulturno umetniškega društva Lična hiša k slovenskemu kulturnemu prazniku.
Silva Karim

na svoji strokovni poti vseskozi uspešno prepleta pedagoško dejavnost in likovno ustvarjalnost. Kot likovna ustvarjalka se ukvarja z grafičnim oblikovanjem, grafiko, slikarstvom, ilustracijo in unikatnim oblikovanjem v keramiki. Na razstavi v Lični hiši pod skupnim naslovom 'Gnezdenje linij' predstavlja slike in keramiko iz obdobja zadnjih nekaj let.
Likovna kritičarka Bernarda Podlipnik je v kritiki k razstavi med drugim zapisala in na odprtju razstave številnim obiskovalcem tudi podala: »Kot bi z neba vabikal ptico, naj pride sest mi na odprto dlan …«… s tem verzom bi najlažje ubesedila srečanje z likovno pokrajino Silve Karim in tako dopolnila njen metaforičen naslov 'Gnezdenje linij', pod katerim je zbrala slikarska dela in keramiko iz svojega ustvarjalnega opusa zadnjih nekaj let. Kot da je s svojimi deli spletla slikarsko gnezdo, varno naročje za svoje »drzne ptice sanj« in hrepenenj, a hkrati tudi »plašne ptice nemoči« in spraševanj. Za izhodišče svojega ustvarjalnega procesa je izbrala linijo.

Linija je v likovni govorici temeljno izrazno sredstvo. Potegneš črto in zarišeš obzorje, povlečeš potezo in zaznamuješ svoj prostor, morda postaviš oviro ali pa zarežeš razo, ki odpira prehod v nove svetove … Linija povezuje, ločuje, postavlja koordinate, oblikuje ploskev, nakazuje smeri, ustvarja prostore, ponazarja gibanje … 

Odprta slikarska dlan Silve Karim tako ni samo iz linij spleteno gnezdo, v katerega vztrajno vabi svojo ptico (Lepoto), temveč se zdi, kot da tudi nam z vsako potezo, linijo odpira novo pot, kaže na morda komaj slutene pokrajine, ki se raztezajo za poljem in gozdom v daljavi ter se odpirajo za hribom ali celo za obzorjem. Kot da je vsako njeno delo darežljivo odprta dlan in drobno povabilo gledalcu, naj za trenutek zaustavi svoj korak, vzdigne svoj pogled z navado uhojenih  vsakodnevnih poti (in skrbi) ter prisluhne – ščebetu ptice, šumenju vetra v krošnjah brez, barvi cvetov ob poti, žarku sonca … in morda bo nekoč (še sam ne bi vedel kdaj in kje) začutil, da se je v gnezdu njegove odprte dlani porodilo ž(Ž)ivljenje in se je v njem naselila/udomačila p(P)esem". 

Na odprtju razstave je za  glasbeno popestritev na saksofonu poskrbel Jon Ličen, prijetno je bilo tudi druženje z ustvarjalko po odprtju razstave. Razstava bo odprta do 5. marca.

Niko Ličen

Oglejte si tudi