Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Svet skozi leče slepega umetnika

V prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju so 26. aprila 2016 odprli razstavo fotografij slovenskega filozofa in umetnika Evgena Bavčarja z naslovom Svet skozi leče slepega umetnika.
Gre za razstavo, ki je po besedah njenega avtorja ogledalo Slovenije in ki prinaša slovensko luč v Evropo.

"Mi smo bili že dolga leta v Evropi, samo smo bili v senci. Zdaj so te sence nekako izginile. Tudi naša luč prihaja v Evropo (...) naša identiteta, kultura in preteklost," je povedal Bavčar ob odprtju razstave, ki gostuje v Bruslju ob 25-letnici slovenske samostojnosti.

Za razstavo je izbral fotografije, ki govorijo o Evropi in Sloveniji, o spominih na desetdnevno vojno in na lastno otroštvo, pa tudi o mestih Evrope. "So slovenske slike, vendar zelo evropsko zasnovane," je dejal.

Evropski poslanec Lojze Peterle, na čigar pobudo je bila razstava pripravljena, je v govoru spomnil, da razstava poteka v težkih časih za Evropo, ko se zdi, da več Evrope ni mogoče. "Verjamem, da je Bavčar tukaj zato, da nam odpre oči."

Evropska poslanka in nekdanja komisarka za pravosodje Viviane Reding pa je ob prebiranju

umetnikovega življenjepisa z občudovanjem in presenečenjem ugotavljala, kaj lahko zmore slepi Evgen Bavčar in kako globok umetnik je.

Lojze Peterle je Evgena Bavčarja predlagal v postopek za nominacijo za Državljana Evrope. Iz vsake države namreč evropski poslanci predlagajo enega ali več kandidatov, evropski parlament pa izbere potem osebo, ki prejme priznanje Državljan Evrope.

Zaradi vseh teh  dogodkov se je Lojze Peterle odločil povabiti krajane Evgena Bavčarja, ki so se z veseljem odzvali povabilu. Potovanje je koordiniral in vodil Andrej Černigoj iz Vipavskega Križa, Petereletov asistent, ob pomoči Stojana Stoparja in Angela Vidmarja. V ta namen so bile povabljene pevke DPS Zarja DU Ajdovščina in ob odprtju razstave kot prvo pesem zapele 'Pod Čavnom visokim prebivam'.

Potovanje na ta veličastni dogodek za gospoda Evgena Bavčarja, Lokavčane  in Slovence nasploh je podprla tudi Občina Ajdovščina.

N. V., foto Angel in Nevenka Vidmar

 

 

Oglejte si tudi