Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Castrum v Lotmerku

Ajdovski oktet Castrum je v skoraj petnajstih letih delovanja naštudiral zavidanja vreden nabor najrazličnejših zborovskih skladb. Med njimi so seveda tudi nabožne skladbe, še posebej so se posvetili božičnim, s katerimi pogosto obogatijo bogoslužja po vipavskih cerkvah.

Letos pa so svoj repertoar delili tudi z verniki na drugem koncu Slovenije, saj so v začetku januarja gostovali v Ljutomeru. V tamkajšnji mogočni cerkvi, ki ima istega zavetnika kot ajdovska, namreč sv. Janeza Krstnika, so najprej na koru peli mašo, ki jo je daroval tamkajšnji kaplan Zoran Car, edini lanski novomašnik iz murskosoboške škofije, potem pa so krajši koncert božičnih pesmi odpeli še pred oltarjem v mogočnem gotskem prezbiteriju kasneje barokizirane cerkve. Ajdovskim pevcem se je po nastopu za doživeto zapete skladbe zahvalila tudi ljutomerska županja Olga Karba.

Gostovanje v Prlekije pa so izkoristili tudi za ogled nekaterih znamenitosti te pokrajine, ki jo, podobno kot Vipavsko dolino, zaznamujejo številne ugodne vinogradniške lege in seveda vina, ki pa so za pivce, vajene vipavskih vin, precej drugačna - z večjimi ostanki neprevretega sladkorja in z večjo vsebnostjo kislin. Čeprav veljajo kraji ob reki Muri v slovenskem prostoru za manj razvite, pa bi se lahko Vipavska dolina lahko marsikaj naučila glede ponudbe in trženja njihovih danost. Najbolj pa je ajdovsko pevsko delegacijo presenetila izjemno urejena in posodobljena ormoška klet, ki jo je (skupaj z ljutomersko) iz agonije rešil Vladimir Puklavec, domačin, ki je sicer s plinskim posli obogatel v Nemčiji. V sedem etažno klet z zmogljivostjo kar 9 milijonov litrov vina se steka grozdje z več kot dva tisoč hektarjev vinogradov. V globokih nedrjih z več milijoni evrov obnovljene kleti pa se skriva tudi vipavsko znanje - velik del nove tehnološke opreme namreč nosi podpis podjetja Škrlj iz Batuj.

rl

Oglejte si tudi