Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Budanjski pevci in pevke ne počivajo

Za budanjske pevce in pevke so bili pozni jesenski dnevi polni novih izzivov in izkušenj. Vokalna skupina Šumljak je obiskala svojega rojaka v Srbiji, dekleta iz Vokalne skupine Grlica smo se podala na tekmovanje v Postojno, Marko Ferjančič in Borut Peljhan pa sta se udeležila tekmovanja v Beogradu.
Predzadnji vikend v novembru smo se pevci iz moške Vokalne skupine Šumljak podali na prvo daljše gostovanje in sicer v Srbijo k budanjskemu rojaku, župniku Marku Troštu, ki vodi katoliške župnije v mestih Jagodina, Aleksinac in Smederevo. Povabil nas je, da s petjem sooblikujemo slovesni blagoslov del na mozaiku patra Marka Rupnika v župnijski cerkvi v Smederevem.

Prvi dan smo obiskali Jagodino, kjer smo tudi prespali in si naslednji dan ogledali njene znamenitosti, popoldne pa smo se podali še v Aleksinac. Tam smo v pravoslavni cerkvi odpeli krajši program duhovnih pesmi. Gostovanje smo zaključili v Smederevem, kjer smo dopoldne najprej zapeli pri sveti maši, popoldne pa smo skupaj z župnijskim zborom sv. Nikolaja iz Aleksinca in inštrumentalnim komornim ansamblom Sirius sooblikovali kulturni program, v katerem so se združili slovenska narodna  in duhovna pesem ter pravoslavna liturgija. O tem zgodovinskem dogodku sodelovanja katoliških in pravoslavnih glasbenikov, je poročala tudi RTV Smederevo. Dogodka se je poleg drugih visokih gostov udeležil sam beograjski nadškof slovenskega rodu, msgr. Stanislav Hočevar.

Poleg lepega sprejema se nas je v treh dneh gostovanja v Srbiji dotaknil tudi zgled našega rojaka Marka, ki se trudi za spoštljivo sobivanje med kristjani različnih veroizpovedi ter odprtost za sočloveka. Upamo, da bomo to znali ohraniti in posredovati naprej tudi v domačem okolju.

Čez teden dni, na prvi decembrskidan se je v Postojni odvijalo Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb, katerega smo se udeležile pevke Društva Vokalna skupina Grlica Budanje pod vodstvom Katarine Kodele Zadnikar. To je bil za nas prav poseben dogodek, saj se zbor, v svoji več kot 30-letni karieri, še nikoli ni preizkusil na nobenem tekmovanju.

Tekmovanje je potekalo v treh skupinah. Same smo nastopile v prvi, dopoldanski skupini, tako da je bilo še težje čakati na razglasitev rezultatov, ki je bila šele zvečer. Vendar smo kmalu pozabile na vso nestrpnost, saj smo se zelo razveselile novice, da smo osvojile 77,7 točk in s tem srebrno priznanje. Tako je bil ves trud poplačan in sedaj, pogumno korakamo naprej, novim izzivom naproti. Seveda pa vedno z veseljem sprejmemo v svoje vrste vse, ki so pripravljene deliti svoj prosti čas z nami.

Prej kot v mesecu dnista se dva Budanjca, člana Vokalne skupine Šumljak, Marko Ferjančič in Borut Peljhan vrnila v Srbijo. Tokrat na tekmovanje solopevcev v Beograd. Oba sta dosegla lepe rezultate.

VS Grlica in Šumljak

Oglejte si tudi