Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Bogata bera knjig domačih avtorjev

V začetku koledarskega leta v knjižnici predstavimo tako imenovano domoznansko gradivo. To je tisto gradivo (knjige, serijske publikacije, drobni tisk, avdiovizualno gradivo kot so CD in DVD, kartografsko gradivo, zgibanke, koledarji, obvestila, seminarske, diplomske, magistrske naloge in doktorske disertacije …), ki na kakršenkoli način in v kakršnemkoli smislu obravnava geografsko območje zgornje Vipavske doline, to pomeni področje, ki ga pokriva Lavričeva knjižnica Ajdovščina in upravno obsega območje občine Ajdovščina in občine Vipava.
Domoznansko gradivo pa pomeni tudi gradivo, ki ga je bodisi napisal avtor, ki se je rodil (ali deloval, umrl oziroma živi) na območju občin Ajdovščina in Vipava, in gradivo, ki je bilo izdano ali natisnjeno na tem območju.V letu 2012 smo v naši knjižnici pridobili kar 118 naslovov takega gradiva. Ker je gradiva veliko, ga ponavadi razdelimo na leposlovni in strokovni del.

Leposlovna bera leta 2012 je bila v znamenju že znanih avtorjev. Pavlina Bizjak  je avtorica kar treh naslovov: pesniške zbirke za otroke in mladostnike Brst (ilustracije so delo Špele Cigoj), glasbene pravljice Sledi (ilustracije Silva Copič) in zgodbice Čudežno drevo (ilustracije prav tako Silva Copič). Bojan Bizjak je tokrat avtor kratkih zgodb Prah časa (s spremno besedo Ivane Slamič) in pa romana Poslušalec. Novi deli je na knjižne police prispevala tudi Tina Kodre in sicer kriminalni roman Beli morski pes, vitez v postelji in pravljico Tovarna marmelade, ki  je namenjena malim in malce večji otrokom in  pripoveduje o tem, kako tovarna, kjer iz sladkih breskev in marelic delajo najboljše marmelade, zadiši(jo) tudi gospodu Pridaniču.

Alenka Skupek je pripravila priložnostno pesniško zbirko Rožnato svitanje, ki jo je namenila v podporo prizadevanjem za ozaveščanje o problematiki raka na dojki. V podporo prizadevanjem za preprečevanje škodljive rabe alkohola pa je pripravila glasbeno pravljico O vedno žejni žabici, ki jo je povezala z ustvarjalnimi delavnicami. Neli Kodrič Filipić je skupaj z ilustratorjem Damijanom Stepančičem  pripravila zbirko stripov Bor in Brina. Posthumno je izšla  zbirka zapisov o živalih Od mravljic do kameleona, s katerimi se je fotoreporter Edi Šelhaus (rodil se je v Podkraju) srečal pri svojem novinarskem delu. Z živalmi in naravo pa se srečamo tudi v  zborniku Iz Lovca – z besedo in črto po Trnovskem gozdu. V njem so zbrane literarne objave o lovu in lovstvu v Trnovskem gozdu, objavljene v 100 letih v reviji Lovec.

V jubilejnem Lokarjevem letu  je osnovna šola  Danila Lokarja Ajdovščina  pripravila ponatis  slikanice Danila Lokarja Srnjaček. Zgodbico so ilustrirali učenci osnovne šole, ki nosi pisateljevo ime. Lavričeva knjižnica pa je natisnila Lokarjeve Tri novele (Sodni dan na vasi, Brata, Za frontami) konec novembra pa je izšel Zbornik prispevkov Danilo Lokar, 120-letnica rojstva. Tadej Štrancar je s slikanico Polonica (ilustrirala Anuša Blažko, pesmice z notnim zapisom so delo Anite Gaberšček, Sare Štrancar in Saše Kravos) ponuja staršem in učiteljem obilo idej, kako prebrano slikanico skupaj z otrokom interpretirati. Ob avtorjevi sedemdesetletnici je izšel izbor dnevniških zapisov in pesmi, ki ga je avtor Lojze Bratina naslovil Dnevnik v tej dolini.

Posebej moramo omeniti še zgodbice, ki so jih v okviru projekta Z domišljijo na potep prispevali  učenci različnih osnovnih šol. Izdati knjigo ni več tako nedosegljiv finančni strošek kot nekoč in nekatere založbe so to izkoristile. Zgodbice otrok so izšle tako v Velikih skupnih knjigah (OŠ Otlica, OŠ Dobravlje) pa v Pravljičnih knjigah (OŠ Dobravlje, 2x OŠ Col, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina) ali pa kot samostojne knjige (Alen Bajc: Hudobni svinčnik, Izza Kranjc: Zlata ptica, Rut Koren: P.S. Ne pozabi me!, Neža Krapež: Nerazčiščeno čustvo, Maruša Leskovic: Mesec januar zboli, Jakob Lozar: Vihar Zmrzlin).

 

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi