Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Sredi Šmarenskih gričev za vsakogar nekaj

Turistično društvo Vinoreja Šmarje sredi maja že četrto leto zapovrstjo pripravlja praznik Med šmarenskimi griči, ki ga bodo letos še dodatno popestrili z novimi vsebinami. Letos prvič briškoljada na Vrtovčah in kmečke igre v Šmarjah.
Prvi del dogajanja, namenjen predvsem mladim pripravljajo že 4. maja, ko ob 21. uri zvečer v Šmarjah začel 2. Rock koncert med šmarenskimi griči. Za odlično razpoloženje bodo poskrbele glasbene skupine Skalp, Antioksidanti in Modro, ki bodo mlade zabavale na travniku za gasilskim domom oziroma v primeru dežja v dvorani gasilskega doma. Mladi se bodo na prireditev lahko varno pripeljali z organiziranim kombi prevozom.

Osrednje dogajanje pripravljajo za vikend med 10. in 12. majem. Tedaj bodo najprej oživili star strnjeni del Šmarij in ga preobrazili v galerijo na prostem. V petek, 10. maja, ob 20. uri bodo namreč na »Mežnarjevem« dvorišču sredi prve izmed vaških »gas« javnosti predstavili razstavo nastalih del na 3. Ekstemporu med šmarenskimi griči, na katerem je letos skupaj sodelovalo deset fotografov in slikarjev. Na ogled bodo dela fotografov Primoža Breclja, Tomaža Lundra, Andreja Perka, Bojana Radoviča, Matjaža Slejka in Damijana Vidica, slikark Julijane Božič, Ane Čigon in Silve Karim ter slikarja Azada Karima, ki se je tudi letos velikodušno odločil, da v Šmarjah pusti trajen spomin s poslikavo izbranih starih vhodnih vrat. Ob odprtju razstave bo za spremljevalni program poskrbel tamburaški orkester Danica, na slovesnosti pa bomo v prisotnosti vipavske vinske kraljice Katje Blagonja obenem razglasili najboljša domača vina po izboru strokovne enološke komisije. Vina bo mogoče okusiti tudi na vinski degustaciji iz posebej za to priložnost izdelanih kozarcev.

Dogajanje se bo v soboto, 11. maja, preselilo na Vrtovče, saj se organizaciji praznika letos na poseben način pridružuje tudi Turistično društvo Vrtovče, ki pripravlja briškolado in prikaz starih otroških iger.  Prijave na briškolado bodo na Vrtovčah zbirali od 15. ure dalje v središču vasi ob otroških igralih, sama briškolada pa se bo začela ob 16. uri. Dogajanje bodo popestrili vrtovčanski otroci, ki bodo oblečeni v oblačila iz 1. polovice 20. stoletja prikazali stare otroške igre in k njim povabili tudi druge sovrstnike. Zvečer bodo pripravili druženje ob dobri hrani in domačem vinu.

V nedeljo, 12. maja, se dogajanje zopet seli v Šmarje, saj se ob 8. uri zjutraj pred gasilskim domom v Šmarjah začne tradicionalni pohod Čez Školj in Tibot. Letos z nekoliko spremenjeno traso, na kateri bo pohodnike ponovno vodil osliček Sivko in v lesenih sodčkih za obiskovalce tovoril domače vino in domač sok. Skupaj se bodo po jutranjem okrepčilu podali čez 418-metrski Školj s prečudovitimi razgledi od Triglava do morja na Vrtovče, kjer jih bodo pričakale domačinke s slanimi dobrotami in legendarni imitator Elvisa Presleya Oskar Trobec z Vrtovč. Sledil bo vzpon mimo zaselka Lisjaki do Tibota, kjer bo ob 11. uri potekala sveta maša na prostem na ostalinah cerkve sv. Teobalda. Naslednji postanek bo zaselek Potok z okušanjem domačega kruha iz krušne peči ter nato obisk zaselka Jakulini z rojstno hišo Matije Vertovca. Zadnji postanek bo v zaselku Hrastje, kjer se je še vedno mogoče odžejati z naravno izvirsko vodo iz vodnjaka z letnico 1800. Po prihodu v Šmarje bo poskrbljeno za veselo razpoloženje s hrano in pijačo ter srečelovom. Pohodniki si bodo ob tem lahko ogledali ponudbo na stojnicah in razstavo starih gospodinjskih pripomočkov v podružnični osnovni šoli Šmarje, ki jo bodo pripravili tamkajšnji učenci.

Ob 16. uri bodo za zvrhano mero smeha poskrbele 1. Kmečke igre, na katerih se bodo v prirejenih kmečkih opravilih pomerile skupine iz sosednjih vasi in se potegovale za naslov najboljših. Skratka pester kolaž dogodkov, ki jih enostavno ne smete zamuditi.

V primeru slabega vremena bo dogajanje od 10. do 12. maja preneseno na vikend 17. - 19. maj 2013.

Mateja Poljšak

Oglejte si tudi