Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Kolesarska tura skozi prelepo dolino Pontebe

Vsako leto je več kolesarjev, ki se želijo zapeljati po Kanalski dolini skozi Pontebo. 85 km lepo urejena kolesarska pot od Jesenic na slovenski strani pa vse do Carnie na italijanski strani poteka po trasi stare ozkotirne železnice. Speljana je po dolini reke Bele čez številne zarjavele kovičene mostove in poteka skozi najmanj 20 predorov, ki so ustrezno osvetljeni.

Člani kolesarske sekcije DEŠK iz Žapuž smo se v začetku avgusta odpravili z avtomobili do Nove Gorice ter s prvim jutranjim vlakom do Jesenic. Pričakal nas je čudovit jasen dan, ki nas je spremljal na celotni poti. Poleg članov društva so se nam pridružili še prijatelji ter sodelavci, tako da je bila na startu 16-članska skupina. Sestava članov je bila pestra, od najstarejšega Mira z 72 leti do najmlajšega Ivana, ki je dopolnil šele 11 let. Tudi kolesa smo poganjali od najnovejšega z električnim pogonom do starodobnika - znamenitega Rogovega 'maratona', starega častitljivih 40 let.

V Kranjski Gori je bila prva postaja za kavo ter obilno malico. Pred nadaljevanjem proti Italiji je bilo potrebno še zamenjati 'špico' pri maratonu. Med spuščanjem po progi smo se večkrat zaustavili, da smo ujeli prelepo naravo v telefon ter prešteli vse kolesarje. Glede na dan sredi tedna je bilo na progi zelo veliko koles, predvsem električnih. Naša ekipa je imela samo dve. V Pontebi je sledila obvezna skupna fotografija za spomin. Kljub temu, da je na večjem delu spust 2 % in kolo teče okrog 30 km/h, se splača voziti počasneje, ker je narava tako lepa in jo je vredno opazovati.

Ob prihodu na magistralno cesto pri Tolmezzu se je pričela temperatura dvigati in je nasproten veter dajal občutek še večje vročine. Obvezno je bilo ustavljanje v senci ter pitje veliko tekočine, ker je bilo pri Vidmu že 40°C. Glede na razmere so se štirje zapeljali z vlakom iz Vidma do Gorice. Na železniški postaji v Novi Gorici smo se skupaj usedli za mizo na zasluženo pijačo ob uspešnem 174 km dolgem izletu in premaganih 610 m višine. Težko je bilo, a splačalo se je …

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi