Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Prvi korak do sistemskega reševanja problematike zaposlovanja mladih v občini Ajdovščina

V okviru projekta 'Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela', ki je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada, sta Občina Ajdovščina in Inštitut za mladinsko politiko v četrtek, 19. januarja, gostila prvo srečanje predstavnikov podpornega okolja, s čimer odpirata novo poglavje k reševanju problematike zaposlovanja mladih v lokalnem okolju.

V okviru zaposlovanja so mladi že dlje časa prepoznani kot ena bolj ranljivih družbenih skupin, a hkrati ostajajo ključnega pomena za razvoj družbe in gospodarstva posameznega lokalnega, regionalnega in nacionalnega okolja. Lokalno partnerstvo vseh ključnih deležnikov na področju večanja zaposljivosti in zaposlovanja mladih, ki se bo vzpostavilo tekom dvoletnega projekta, je zato izjemnega pomena. »Tesno sodelovanje članov lokalnega partnerstva, med katerimi so Občina, izobraževalne ustanove, Zavod za zaposlovanje, gospodarstveniki, obrtniki, javni zavodi, nevladne organizacije in drugi pomembni deležniki, lahko izboljša stanje mladih (in drugih starostnih skupin) na trgu dela tudi tako, da se lokalno okolje pravočasno in ustrezno odzove na stanje ter spremembe na trgu dela«, pojasnjuje Urška Trebižan z Inštituta za mladinsko politiko in vodja projekta 'Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela'  ter nadaljuje: »Ideja Lokalnega partnerstva izhaja delno iz izkazanega neskladja med potrebami po kadru na trgu dela in izobrazbeno strukturo brezposelnih mladih«. Lokalno partnerstvo ponuja sistemsko rešitev: delujočo platformo za pretok informacij, znanj, izkušenj in dobrih praks z namenom ažurnega odzivanja na potrebe lokalnega okolja.

Prvo srečanje t.i. podpornega okolja, ki so se ga udeležili predstavniki izobraževalnih ustanov, Zavoda za zaposlovanje, nevladnih organizacij in javnih zavodov, je bilo namenjeno razpravi o bodočem sodelovanju in identifikaciji vloge posameznih akterjev na področju večanja zaposljivosti in zaposlenosti mladih v Ajdovščini in v Goriški regiji nasploh. Ključno vlogo pri vzpostavitvi trdnega partnerstva bodo seveda odigrali tudi potencialni delodajalci v regiji, ki najbolje vedo, kateri kader bo v bodoče najbolj iskan. S slednjimi že potekajo individualni pogovori.

Pomemben korak v smeri prepoznavanja kadrovskih potreb lokalnega okolja je bil storjen že v preteklem letu, ko je Ljudska univerza Ajdovščina po naročilu Občine Ajdovščine izvedla 'Analizo potreb gospodarstva po kadrih, izobraževanju in usposabljanju v občini Ajdovščina'. Kot ugotavljajo na Inštitutu za mladinsko politiko, je »prepoznavanje potreb trga dela ključno za nastanek ciljno usmerjenega izobraževanja in usposabljanja mladih, ki tako postanejo hitreje zaposljivi«. 

Poleg vzpostavitve in rednih srečanj lokalnega partnerstva projekt mladim in lokalnemu okolju ponuja nov model za dolgoročno odpravljanje izzivov s področja večanja zaposljivosti in zaposlenosti mladih ob hkratni krepitvi aktivnega državljanstva. Novost modela je trofazno ciljno usmerjeno usposabljanje, ki mlade iskalce (prve) zaposlitve povezuje s potencialnimi delodajalci v regiji.

Mlade (18-29 let), ki bodo v naslednjih mesecih iskali nove poslovne priložnosti zato vabimo, da redno spremljajo spletno stran Inštituta za mladinsko politiko www.mladi-in-obcina.si, kjer bodo v prihodnjih mesecih objavljene vse potrebne informacije za brezplačno vključitev v projekt. Slednji mladim ponuja priložnost za brezplačna ciljno usmerjena usposabljanja, s katerim bodo pridobili nova znanja in kompetence ter se hkrati povezali s potencialnimi delodajalci v regiji.

 

 

Oglejte si tudi