Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
6°C
-2°C
JUTRI
6°C
2°C
Deli
9621

Županovo vino je 'Veliko vino'

V martinovanjskem času je prispela iz Toskane izjemna vinska vest - Štokljeva Planta bela, ki jo je Tadej Beočanin aprila izbral za županovo vino, je na ocenjevanju italijanskega vodnika Slow Wine prejela prestižno oznako 'Grande vino'.

Vodič Slow Wine je v Italiji in tudi širše gotovo najbolj aktualen in priznan vodič po najboljših italijanskih in seveda tudi delu slovenskih vin, ki jih italijanski uredniki vključujejo v vodič. Na vodič se zanašajo in obračajo številni poznavalci in ljubitelji vin: vinarji, kritiki, vinski trgovci, sommelierji, hotelirji, ljubitelji, enologi …

V vodiču je predstavljenih 1.947 kleti, ki so na degustacijo poslali 24.000 vini. Najboljše kleti so izpostavljene in označene na tri načine: 'Polžek' (predstavljajo vrednote gibanja SlowFood), Steklenica (visoka kakovost vseh predstavljenih vin) in 'Bankovec' (dobro razmerje med ceno in kvaliteto). Nagrade za vina so ravno tako razdeljene v tri skupine: Vino Slow je vino, ki najbolj izraža terroir (poreklo) in kakovost; naziv Grande Vino pridobijo vina z odličnim organoleptičnim profilom, Vino Quotidiano pa je vino z najboljšim razmerjem med ceno in kvaliteto.

In v tej močni in veliki konkurenci skoraj dva tisoč kleti, med njimi tudi najboljših italijanskih, je oznako 'Seklenica' prejelo tudi Posestvo Štokelj, kar dokazuje, da so vsa Štokljeva vina izkazala visoko kvaliteto. Planta bela 2015, ki je tudi županovo vino občine Ajdovščina, je prejelo nagrado Grande vino (veliko vino), kar pomeni, da je Planta navdušila z visoko kvaliteto. Konkurenca je huda, raven ocenjevanja pa zelo visoka, saj je to nagrado prejelo le 175 vin! Poleg Štoklja je različne nagrade prejelo še 8 slovenskih kleti iz vinorodne dežele Primorske (med njimi Guerila s Planine), ki so se s svojimi nagrajenimi vini predstavile na degustaciji Slow Wine v Montecatini terme skupaj še s 500 v vodiču nagrajenimi kletmi.

šš

Povezave:

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!