Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Center učenja, inovativnosti, potrjevanja neformalnih znanj in druženja

V Učnem centru na Brjah se je na dogodku, ki sta ga drugi dan v decembru izvedli Ljudska univerza Ajdovščina in Občina Ajdovščina, zbralo lepo število obiskovalcev vseh generacij, iz območja od Brd, Nove Gorice, Ajdovščine, Vipave do obale. Skoraj polovica prisotnih je bila prvič v prostorih centra.
Gospa Ingrid Marc iz Občine Ajdovščina jim je ob fotografijah in krajših posnetkih predstavila delavnice kuhanja marmelade, sušenja jabolk in kakija, izdelave jabolčnega soka, ki so že potekale v letu 2015. Izvedeli so, da se oblikuje nova enotna blagovna znamka za turistično ponudbo in proizvode iz Vipavske doline, ki bo povezala ponudnike pri nastopu na tržišču.

Prisotnim smo predstavili različne možnosti učenja v centru in jih povabili na uvodno srečanje novega študijskega krožka »Učni užitni park«, ki bo v četrtek, 14. januarja ob 18.00. Potekalo bo brezplačno javno predavanje, namenjeno vsem, ki jih zanimajo užitne rastline, svet zelišč ter kako živeti v sožitju z naravo. Predaval bo strokovnjak mag. Stipe Hećimović, uni. dipl. biolog. Tudi na naslednjih srečanjih študijskega krožka udeležencem gotovo ne bo dolgčas, saj so v pripravi še številne zanimive vsebine.

Udeležencem smo povedali, da se lahko poleg predavanj, udeležijo krajših delavnic ali 50 urnega strokovnega usposabljanja, ki jim bo nudilo  nova znanja, spretnosti, izkušnje, kompetence, prijatelje ter uporabne informacije na področju predelave sadja v sadni sok, sadno vino, kis, žganje, marmelade, kompote in suho sadje. Pomemben poudarek bo tudi na znanjih trženja. Ker se mnogi že vrsto let ukvarjajo z navedenimi področji, smo pojasnili, kako pred komisijo potrditi neformalno pridobljena znanja in pridobiti NPK Predelovalec sadja na tradicionalni način. V letu 2016 bosta v Ajdovščini izvedeni tudi usposabljanji in certificiranji za NPK Zeliščar in NPK Izdelovalec kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. Vsebine in udeležence izobraževanj vseh področij bomo skušali povezovati in tradicijo nadgraditi z  inovativnostjo.

Sledil je še ogled centra in živahen pogovor med prisotnimi, ki so si ob izdelkih iz učnega centra zaupali »majhne skrivnosti velikih mojstrov«, npr. kakšna naj bo zrelost kakija, da bosta priprava in sušenje lažje, uspešneje potekali. Izkazalo se je, da se odrasli veselijo možnosti izobraževanj v centru na različne teme in povedali so nam, da so nekateri že sodelovali v izvedenih delavnicah. Prav pri sušenju kakija so orali ledino z novo sušilnico in so veseli prvih uspehov. Želijo si vključevanja v regionalne projekte in informacij o možnostih pridobivanja nepovratnih sredstev. Prepričani smo, da bo učni center na Brjah poleg učenja postal tudi središče inovativnosti, izmenjave izkušenj in dobrih praks ter druženja. Vabimo vas, da se za več informacij o izobraževalnih programih oglasite na Ljudski univerzi Ajdovščina ali pokličete 041 437 785.

Helena Furlan, Ljudska univerza Ajdovščina

Oglejte si tudi