Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
12°C
9°C
JUTRI
12°C
8°C
Oceni objavo

Program Predelava sadja na tradicionalni način

Ljudska univerza Ajdovščina je predstavila program Predelava sadja na tradicionalni način in kaj je nacionalna poklicna kvalifikacija, zakaj jo pridobiti.

V prvem delu so prisotni dobili poglobljene informacije o novem 50 urnem strokovnem usposabljanju, v katerem bodo udeleženci lahko nadgradili svoja neformalno pridobljena znanja ali pridobili nova znanja, spretnosti predelave sadja v sadni sok, sadno vino, kis, žganje, marmelade, kompote in suho sadje. Bistvene poudarke je izpostavila vodja programa Blanka Samec, ki je univerzitetni diplomirani inženir živilske tehnologije. Ima bogata strokovna znanja in izkušnje iz različnih področij, od tehnologije predelave sadja in ostalih živilskih izdelkov, prehrane z dietetiko, kemije in mikrobiologije, kot tudi priprave razvojnih receptur, označevanja in trženja končnih proizvodov. Je notranji presojevalec v sistemu HACCP. Tudi v prostem času jo zanima vse v povezavi s prehrano, zdravim življenjem. Izziv ji je priprava domačih dobrot brez kemije, na naraven, tradicionalen način. Zato so se prisotni lahko prepričali, da bodo udeleženci programa pridobili veliko uporabnih znanj, informacij in tudi praktičnih spretnosti z delom v Učnem centru Brje. V usposabljanju bodo tudi srečanja s praktiki in poudarek na znanjih trženja, komunikacije, na poznavanju zakonodaje. 

V drugem delu srečanja je svoje bogate izkušnje s sušenjem sadja delila Vera Kodrič, ki se ljubiteljsko že več kot desetletje ukvarja s sušenjem različnega sadja. Opozorila je na različne načine in naprave za sušenje, na specifike sušenja češenj, marelic, breskev, kakija, fig ter na ustrezno shranjevanje, na možne napake in še kaj. Kar mimogrede so prisotni ugotovili, da znamo spoštovati tradicijo, da jo moramo v današnjih časih povezati z vizijo, biti inovativni in kupcu ponuditi najboljše. Za zaključek je Vera Kodrič povedala še zanimivo anekdoto in nas presenetila s pokušino slastnega suhega kakija ter sadnih rezin. Povabila nas je k druženju, povezovanju ob mizi pogrnjeni s prtom in obloženi s sadjem.

Cvetoča trobentica na mizi pa nas je spomnila, da se bliža pomlad, ki na Ljudski univerzi Ajdovščina prinaša še 90 urno usposabljanje za Pridelavo, nabiranje, predelavo, trženje zelišč in pripravkov, 60 urno usposabljanje za Izdelavo kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način in možnost pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije na vseh treh področjih. Vabljeni.

Helena Furlan, Ljudska univerza Ajdovščina

 

 

Oglejte si tudi