Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Hranilnica ostaja doma

Vipava, 29. oktobra - Upravni odbor Kmetijske zadruge Vipava se je odločil, da 57 - odstotni delež Hranilnice in posojilnice Vipava proda konzorciju malih lastnikov, ki jih vodi občina Vipava. Za večinski delež je konzorcij ponudil 1,6 milijona evrov, drugi ponudnik, Deželna banka Slovenije, pa očitno manj.

»Upravni odbor zadruge se je med tehtanjem dveh ponudb odločil za ponudbo konzorcija občine Vipava in malih lastnikov, ki je tako nominalno kot projektno boljša,« je razplet komentiral direktor KZ Vipava Boris Bajc.   

Na razpis se je sicer prijavilo pet ponudnikov, pri čemer so dva izključili (enega zaradi prenizke cene, drugega pa zaradi skrivanja identitete), tretji pa se je umaknil še pred skrbnim pregledom. V konzorciju sta poleg vipavske tudi občini Ajdovščina in Renče – Vogrsko. »Morda se bo priključila še katera občina, vendar sedaj pri odkupu sodelujemo le tri. Vsaka bo postala lastnica desetodstotnega deleža, čeprav bo občina Vipava plačala nekoliko več, zato pa bo sedež hranilnice ostal v Vipavi,« je bi z razpletom zadovoljen vipavski župan Ivan Princes. Lastniki preostalih 27 odstotkov bodo v različnih deležih nekateri podjetniki, ki so videli interes v ohranitvi 'še edine primorske banke'.  

Morda pa bo kmalu naprodaj še 10 odstotni delež, ki ga ima v lasti Zadružna kraška banka z Opčin. Zamejski bančniki so tudi bili v igri za nakup deleža kmetijske zadruge Vipava, vendar so se po medijski 'kanonadi', češ da gre v njihovem primeru za tuj kapital, iz igre umaknili.

Konzorcij obljublja, da bo denar zagotovil in zadrugi nakazal po podpisu pogodb, vsekakor pred koncem leta. Na denarce že nestrpno čakajo vinogradniki – s prodajo deleža naj bi poplačali vsaj eno letino grozdja.

lr

Oglejte si tudi