Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Zaključek projekta Svetovanje zaposlenim na Goriškem 2016 - 2022

Včasih je težko narediti korak naprej tako v osebnem kot kariernem razvoju. Vse pogosteje se posameznik mora odločati sam, kakšno izobraževanje bi bilo zanj ustrezno, v katero organizacijo naj se vključi, kako naj poteka njegovo izobraževanje, da bo lahko dosegel zastavljene cilje. Dobrodošel je koristen nasvet, informacija ali ustrezna pomoč. Ponudnikov izobraževanja je veliko, zato je pri izbiranju in odločanju zelo pomemben vezni člen, svetovalec. Brez tega člena je dostop odraslih do raznolikih možnosti izobraževanja pogosto otežen, kar marsikoga že pred udeležbo v izobraževanju odvrne od nadaljnjih korakov, ki bi vodili k udeležbi. Nekateri udeleženci izobraževanja bodo pomoč poiskali sami, drugi pa bodo morda pri odločitvi potrebovali več spodbude. Pri tem je izredno pomembno, da je možnosti, kjer lahko dobimo pomoč, več in da je dostopna na različnih mestih. Na ljudskih univerzah se zavedamo, da je temeljni namen in cilj svetovalnega dela na področju izobraževanja odraslih pomagati čim večjemu številu ljudi pri uspešnem učenju in izobraževanju.

Leta 2016 se je v sklopu projekta Svetovanje zaposlenim na Goriškem 2016 - 2022 oblikoval konzorcij partnerjev (Ljudska univerza Nova Gorica – vodilni partner, Ljudska univerza Ajdovščina, Posoški razvojni center in MIC Nova Gorica). V šestih letih smo projektni partnerji informiranje in svetovanje po modelu ISIO—Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih, približali večjemu številu zaposlenih v regiji. Na Ljudski univerzi Ajdovščina se je v svetovalni proces vključilo 188 zaposlenih oseb. 36 % je bilo moških in 63 % žensk. Povprečna starost svetovanca je bila 37 let. V svetovalni proces je bilo vključenih 65 % svetovancev z dokončano osnovno šolsko, srednje poklicno ter srednje strokovno izobrazbo. Malo več kot polovica svetovancev je potrebovala nasvet glede možnosti izobraževanja za osebni razvoj, preostali delež svetovancev pa glede neformalnih oblik glede izobraževanja za delo in poklic.

Kakšen nasvet ali informacijo so svetovanci najpogosteje potrebovali? Največ zanimanja je bilo za vključitev v jezikovne in računalniške tečaje ter pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije. 12 % svetovancev je bilo tujcev, ki so se zanimali za vključitev v tečaje slovenskega jezika ter opravljanja izpita iz slovenskega jezika na osnovni ravni. V svetovalni proces so se vključile tudi osebe, ki so razmišljale o spremembi delovnega mesta oziroma novi zaposlitvi. Potrebovali so predvsem nasvet o tem, kako pripraviti učinkovit življenjepis ali ponudbo za delo, kako se predstaviti novemu delodajalcu, kako mrežiti itd. Svetovanje je bilo za udeležence brezplačno, saj je bil projekt sofinanciran s strani Ministrstva za izobraževanje znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada.

Konec marca 2022 se projekt Svetovanje zaposlenim na Goriškem 2016 - 2022 zaključuje. Dejavnost bo Ljudska univerza Ajdovščina nadaljevala v sklopu javne službe. Še naprej bomo brezplačno informirali in svetovali vsem, ki potrebujejo nasvet glede možnosti formalnega ali neformalnega izobraževanja, iskanja zaposlitve, učne pomoči, osebnega in kariernega razvoja, aktivnega preživljanja prostega časa in še mnogo več. Vse informacije najdete na spletni strani www.lu-ajdovscina.si. Prosti termin si lahko rezervirate na spletni strani, po telefonu na številki 05 366 47 52 ali 041 437 785 ali elektronski pošti info@lu-ajdovscina.si.

mag. Anja Jamšek Furlan

Oglejte si tudi