Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Izkušnje - najbolj zaželen podatek v življenjepisu

V današnjem času je mladim težko dobiti službo. Izkušnje so najbolj zaželen podatek na vsakem poslanem življenjepisu in odpirajo vrata do osebnih razgovorov. A priti do izkušenj je včasih skoraj nemogoče. Tako sem tudi sama, v iskanju službe ali vsaj priložnosti, da pridobim nove izkušnje in nova znanja, ki bi mi predstavljala izziv, prišla do Inštituta za mladinsko politiko.

Njihova stojnica na kariernem sejmu je bila drugačna. Mlajša, polna energije in navdušenja. Ni ponujala samo ustaljen "pozdravljeni, vaš življenjepis, vas kontaktiramo, hvala". Bil je nasmeh, razumevanje in predvsem ponujena pomoč. Vpisala sem se v njihov program. Pritegnilo me je predvsem to, da ponujajo najbolj iskano dobrino na trgu dela ̶ izkušnje in praktično znanje.

Takoj sem dobila seznam, katere delavnice organizirajo, kdaj in kje. En naslov bolj zanimiv in aktualen od drugega.

Na vseh delavnicah sem dobila informacije in znanje, ki se jih običajno najbolj potrebuje, ko nastopiš novo službo. Kako (so)delovati v skupini, kaj so glavne lastnosti dobrega vodje in kako javno nastopati je le nekaj vsebin, ki sem jih odnesla s teh delavnic. Ob koncu usposabljanj sem dobila tudi potrdilo, kjer je bilo navedeno vse, česar sem se učila. Nekomu morda le list papirja, a meni nekaj vrednega, saj je od tedaj naprej potrdilo predstavljalo pomemben dodatek k mojemu življenjepisu, ki je poudarjalo mojo pomembno značilnost: sem aktivna! Iščem delo, iščem priložnosti, iščem nova znanja.

V poletnem času sem s pomočjo Inštituta za mladinsko politiko pridobila možnost opravljanja enomesečnega usposabljanja v laboratoriju Salonita Anhovo. Vem, da bi tja težko prišla brez pomoči Inštituta, saj moje običajno poslane prošnje niso dobile odgovora. Ampak tokrat mi je uspelo: en mesec v laboratoriju in ob ekologinji, ki mi je podala ogromno znanja in svojih dragocenih izkušenj. Osvojila sem področje mikrobiologije, kateremu se v praksi, v laboratoriju, do takrat še nisem posvečala. Analize okoljskih vzorcev, voda. Zakonodaja s področja ekologije, varovanja okolja, nadzorovanja vpliva na okolje. Znanje, praksa in izkušnje, za katera sem vedela, da bodo dodali novo pomembno točko na življenjepisu.

Nisem pa pričakovala, da bo vpliv opazen tako kmalu. Dober mesec dni po končanem usposabljanju (in mnogih poslanih prijavah na razpise) dobim klic, da sem izbrana na razpisu. Da so jih moje izkušnje v laboratoriju in moja aktivnost prepričale, da sem prava kandidatka. Dobra beseda mentorice na usposabljanju, da sem delavna, da imam znanje in veselje; potrdilo, da sem aktivna in poprimem za vsako priložnost. Dva velika dejavnika, ki sta prepričala kadrovnike, da me izberejo.

Velika zahvala gre tukaj predvsem Inštitutu za mladinsko politiko. Brez njih bi lahko pošiljala prijave, a njihova pomoč in dogovarjanje s kadrovniki so mi odprli vrata na usposabljanje, ki mi je dalo znanje in priporočilo za naprej. Tukaj se pokaže, da dejansko razumejo problematiko mladih in da so z vsemi močmi pripravljeni pomagati in ponuditi priložnosti.

Mateja Jovanović,

udeleženka programa Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela

Si tudi vi želite zaposlitve v lokalnem okolju, pa ne najdete prave priložnosti? Če ste aktivni iskalci zaposlitve, stari od 15 do 29 let ter imate stalno prebivališče v Goriški ali Obalno-kraški regiji, vabljeni, da se nam pridružite. Ponovno začnemo 16. oktobra 2017.

Za vse informacije lahko pokličete na telefonsko številko 040 657 676 Nina Bavčar Čargo, nina.cargo@institut-imp.si ali Matjaž Zgonik matjaz.zgonik@institut-imp.si ali pa obiščete spletno stran www.mladi-in-obcina.si .

Inštitut za mladinsko politiko

Oglejte si tudi