Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Državno srečanje mladih raziskovalcev

Drugi krog že 54. državnega srečanja mladih raziskovalcev je potekal 14. in 15. septembra 2020 na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Državno tekmovanje je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z ZPM Maribor.

Namen državnega srečanja je zgodnje uvajanje mladih v znanost, popularizirati znanost in tehniko, odkrivanje mladih talentov in jih spodbujati k poglabljanju znanja, ustvarjalnosti, kreativnosti ter raziskovalni dejavnosti. Na državnem srečanju lahko z raziskovalnimi nalogami ter inovativnimi projekti, ki ustrezajo razpisnim pogojem, sodelujejo učenci in učenke zadnjih štirih razredov osnovnih šol ter dijaki in dijakinje srednjih šol. Državno tekmovanje poteka dvokrožno; raziskovalnim nalogam, izbranim v 1. krogu tekmovanja, so podeljena bronasta priznanja, ostale naloge pa napredujejo v 2. krog, kjer ob zagovoru učenci in mentorji lahko dosežejo srebrno ali zlato priznanje. Kljub okoliščinam so letos zagovori raziskovalnih nalog potekali v živo, ločeno po področjih ter ločeno za osnovnošolce in srednješolce. 

V šolskem letu 2019/2020 je bronasto priznanje dosegla ekipa iz Osnovne šole Dobravlje s podjetniško idejo VRLAN – Vrzi, Recikliraj, Ločuj Ampak Ne onesnažuj. V istem šolskem letu se je v drugi krog uvrstila Ekipa iz Osnovne šole Dobravlje, ki je s podjetniško idejo Drybrella – sušilec dežnikov v kategoriji aplikativni inovacijski projekti na 54. srečanju mladih raziskovalcev Slovenije 2020 dosegla srebrno priznanje in si prislužila kipec sove. Srebrno ekipo so sestavljali tekmovalci Ambrož Paljk, Domen Markeljc in Ticijan Paljk, podjetniško idejo pa so razvijali pod mentorstvom mentoric iz Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina.

ATD Drybrella je naprava, ki poskrbi, da dežnik postane po uporabi v trenutku suh in ne povzroča materialne škode, ko kaplja po tleh, saj je s to napravo dežnik suh le v nekaj minutah. Izdelek ima senzorje, ki zaznajo dežnik in ga nato z IR grelno folijo posušijo. Ko je dežnik suh, se naprava sama izklopi. Pri oblikovanju izdelka smo uporabili reciklirane plutovinaste zamaške in okrog sušilca postavili gredico za rože, ki se bodo zalivale z odvečno vodo iz sušilca. Poleg tega pa bodo rože skrbele za čist zrak v prostoru, kjer se bo sušilec nahajal. 

Zahvaljujemo se tudi podjetjema, ki sta pomagali soustvarjati ideje mladih inovatorjev (Faladurju za plutovinaste zamaške in podjetju eMundia Ajdovščina za posebno folijo), ki sta s svojima donacijama pomagala pri nastanku prototipa.

 

 

 

Oglejte si tudi