Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Čipke povezale Ajdovščino in Idrijo

Na Ljudski univerzi Ajdovščina udeleženke študijskega krožka Od nitke do čipke razvijajo klekljarske spretnosti in nitke pridno prepletajo v prečudovite čipke. Ljubezen do čipk je povezala naše klekljarice z idrijskimi z razstavo Pomlad je tu.
"Osnovni namen in poslanstvo našega 120 članskega Društva klekljaric idrijske čipke (DKIČ) je ohranjanje klekljanja idrijske čipke kot nesnovne kulturne dediščine ter povezovanje in sodelovanje z ostalimi društvi in posamezniki na področju klekljanja v domovini in tujini. Iz velike želje naših članic po sodelovanju z drugimi klekljaricami, je nastalo prisrčno druženje tudi v Ajdovščini," je povedala predsednica društva, Andreja Uršič. "Ljudska univerza Ajdovščina je gostila razstavo klobukov članic DKIČ. Ob otvoritvi razstave smo pripravili druženje članic idrijskega društva klekljaric s članicami ajdovskega študijskega krožka. Prizadevale si bomo, da bo prijazen osebni odnos, ki smo ga skupaj stkale ostal, in nas še naprej razveseljeval," je svoja razmišljanja strnila predsednica društva.

Mentorica idrijskega študijskega krožka Dragica Boškin nam je predstavila pot od ideje do razstave: "Vedno večje vremenske in klimatske spremembe so nam porodile ideje o zaščiti pred sončnimi žarki ob prihajajočem poletju, zato smo se odločile okrasiti poletne klobuke s čipko. Vsaka klekljarica je izbrala klobuk po svoji meri in čipko. Tako je nastala paleta zelo različnih, inovativnih klobukov. Papirci za čipke so v glavnem od Irme Pervanja, iz Čipkarske šole in Mestnega muzeja Idrija, vendar pa so vsi delno prilagojeni oblikam klobukov. Čipke pa smo izdelovali na naših rednih srečanjih. Ko se nam je uspelo povezati z Ljudsko univerzo Ajdovščina in njihovimi klekljaricami, smo se z veseljem odzvali in postavili razstavo Pomlad je tu, ki je bila zelo pozitivno sprejeta."

Svoje vtise o razstavi je takole strnila članica društva, Vera Kostanjšek: "Že med postavljanjem razstave so naključni mimoidoči z zanimanjem občudovali naše unikatno z idrijskimi čipkami okrašene klobuke in uokvirjene klekljane rože. Dobro znamenje. Dan se je nadaljeval s popoldanskim druženjem in skupnim klekljanjem z ajdovskimi klekljaricami. Izkazalo se je, da so nekatere med njimi prave mojstrice. Čestitke Saši, da ji uspeva prenašati in ohranjati tradicijo idrijske čipke tudi v novem okolju. Otvoritveno slovesnost je popestrila naša pesnica gospa Ivica Pirih.  Ne samo, da znamo klekljati, tudi dobro pecivo pečemo, kar so dokazale nekatere naše klekljarice. Še malo druženja in nato povratek domov z dobrimi občutki in z dogovorom, da ponovimo srečanje z ajdovskimi klekljaricami v Idriji."

Članica idrijskega društva Anica Makuc je z nami delila misel o čipkastih klobukih in klekljaricah, ki so jih izdelale: "Tako kot smo si različne klekljarice, so tudi klobuki in čipke na njih različni po obliki, barvi in sestavi. Idej nam ne manjka," nam je povedala.

In prav različnost nas bogati, še posebej takrat, ko jo znamo prepoznati in se povezati ter skupaj razvijati nove ideje. To smo dokazali z organizacijo skupnega dogodka tudi članice idrijskega društva in udeleženke krožka, ki deluje na naši ljudski univerzi v Ajdovščini.

Eva Mermolja,

Ljudska univerza Ajdovščina

Oglejte si tudi