Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
4°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Ajdovski planinci smo si postavili ogledalo

V soboto, 21. maja, smo se v Dvorani prve slovenske vlade zbrali ajdovski planinci, da analiziramo delo dveh čudnih let in postavimo smernice za prihodnost.

Kot je navada, smo začeli srečanje s kulturnim programom, v katerem so sodelovali učenci OŠ Šturje, in sicer 1. razred. V svoji točki so se igrali izštevanke in plesali folkloro. Poželi so močan aplavz prisotnih. Tudi učenci OŠ Danila Lokarja so obogatili srečanje z besedo in glasbo.

Naslednja točka je predstavljala vrh programa, nastopili so dva brata in sestra Ušaj iz Vrtovina. Res, v svoji instrumentalni glasbi so uživali sami in mi, ki smo pili zvoke njihovih čudovitih melodij. Kulturni program sta s harmonikama zaključila brata Jani in Erik, ki sta že večkrat obogatila naša srečanja in zaigrala tako, da zasrbijo pete in zapoje srce. Vsi nastopajoči so bili nagrajeni z bučnim ploskanjem.

Poročila o delu, ki je bilo zaradi zdravstvenih razlogov prizadeto, so dokazovala, da je društvo znalo poiskati pravo pot, da je dihalo, delalo in živelo.

Vse sekcije so bile pohvaljene, kajti vsak je znal v težkih časih poiskati stezo, da je prišel do cilja. Posebno so bili pohvaljeni markacisti, brez njih bi težje prišli do vrhov. Iz dela alpinistov se je čutila vztrajnost, moč in veliki uspehi. Pohvalili so se planinci iz Kamenj, saj njihov pohod na Malo goro poznajo po celi Sloveniji. Prav letošnji je dokazoval, da je Mala gora zaživela, ne samo v spominih, ampak tudi v realnosti. Aktivni so bili mladi pohodniki, ki so merili prve vzpone. Narava je in bo ostala najpomembnejša skrb. Tako je svoje delo predstavila sekcija za varstvo narave.

Mladi orientacisti iz OŠ Dobravlje sodijo v sam vrh orientacistov. Prepričani so, da se bo nadaljevalo in še poglobilo delo na področju orientacije. K temu jih zavezujejo mnoga priznanja, ki imajo svetovni lesk.

Še bi lahko naštevali, vendar bo dovolj, da povabimo vse pohodnike na naš Čaven, kjer vas bo pozdravila nova kuhinja s prijaznim oskrbnikom.

Planinci so si zaželeli in sklenili, da bodo tudi v prihodnje hodili po začrtani poti, da bo ajdovsko planinsko društvo na čelu slovenskih planinskih društev, kar mu zaradi starosti tudi pripada. Prihodnje leto bo namreč praznovalo 120. rojstni dan. To pa je starost!

Planinska zveza Slovenije je podelila bronasti, srebrni in zlati znak nekaterim ajdovskim planincem, ki so zaznamovali društvo in s svojim delom pustili sledi.

V avli dvorani se je ob sladkih dobrotah razvil živahen klepet.

Z željo, da bi bil varen korak tudi v prihodnje, so si obljubili nasvidenje ob letu osorej.

Irena Šinkovec

 

Oglejte si tudi