Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
28°C
18°C
JUTRI
28°C
16°C
10725

10 let Hiše mladih

Začetki mladinske dejavnosti v občini Ajdovščina segajo v leto 2001, ko so v objektu bivše vojašnice v Šturjah v okviru Centra mladinskih dejavnosti Ajdovščina, ki je deloval pod okriljem Centra za socialno delo Ajdovščina, potekale tedenske aktivnosti za mlade. Dotrajani in neustrezni prostori stare vojašnice so klicali k razmisleku o ustreznejših in večjih.

Zavod za šport Ajdovščina je v sodelovanju z Občino Ajdovščina, z uspešno prijavo na razpisu EU kohezijskih skladov, pridobil nepovratna sredstva. Začeli so z rekonstrukcijo bivše italijanske vojašnice v Palah. Cilj investicije je bil ureditev prostorov mladinskega centra, vzpostavitev mladinskega hotela in zagotavljanje kvalitetnih infrastrukturnih pogojev, ki bodo omogočali nadaljnji razvoj mladinskega dela in mladinske politike. Prišlo je do vzpostavitev nočitvenih kapacitet za namene mednarodnih mladinskih projektov, programov mobilnosti in razvoj mladinskega turizma v občini Ajdovščina in v Vipavski dolini. V letu 2011 je Hiša mladih, kot ji pravimo na kratko, na široko odprla svoja vrata in začela z delovanjem. Arhitekta Janko Rožič in Gašper Drašler povesta, da sta bistvo prostora pestrost in preprostost. Ključne smeri znotraj hiše se na vsakem koraku odpirajo v svetlobo. Kamniti tlaki, venci, korci na strehi, veliko lesenih površin znotraj hiše in leseni balkoni, ki spominjajo na ajdovske ganke, dajejo arhitekturi tipologijo in dušo vipavske hiše, ki se razprostira na nekaj več kot 1.400 kvadratnih metrih. Uroš Pintar, direktor Zavoda za šport Ajdovščina, pod katerega spada tudi Mladinski center, pove, da si ob samih začetkih niso predstavljali, da bo Hiša mladih postala tako priljubljeno središče in gojišče kulture in športa, socialnosti in izobraževanja, tradicije in turizma, mladih in manj mladih, domačinov in popotnikov. Ker so mladi, zaposleni in drugi zunanji sodelavci Mladinskega centra v njenih programih prepoznali kulturni naboj in potencial za vzpostavitev in ohranjanje ustvarjalnega in povezovalnega prostora, se je v letu 2017 Mladinski center Hiša mladih pravnoformalno preoblikoval v Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina. Zaposleni poudarjamo, da v vseh letih delovanja Mladinski center s svojimi programi skrbi za optimalno zadovoljevanje javnih potreb po kvalitetnih programih in prepoznavanju potreb mladih. Mlade informiramo, jim svetujemoin jih vključujemo v programe neformalnega učenja. Pod našim okriljem se skozi leto dogajajo: prihod Dedka Mraza, miklavževanje, pustovanje, maturantska četvorka, festival Klementina, Festival Hiše mladih, Galerija Hiša mladih, Bit&Beat Vipavski Križ, Zaposlitveni bazar, izobraževalni dogodki, glasbeni nastopi in stand up večeri, počitniško varstvo, projekti na pobudo mladih in drugih zunanjih, mladinske delavnice v OŠ s preventivnim programom Društva za preventivno delo Ljubljana in programom Imej se zdravo …

Številke, ki jih beležimo v Mladinskem hotelu, so pokazatelj, da ustvarjamo in predstavljamo tudi turizem in Vipavsko dolino povezujemo s svetom. Z leti je število gostov v našem hotelu konstantno naraščalo, ponosni smo namreč na bližajoče se število 30.000 gostov, ki so k nam prihajali z različnih koncev. Najštevilčnejši so bili slovenski gostje, sledijo jim sosedje Italijani, tem pa Švedi, Madžari, gostje iz Švice, Nemčije, Hrvaške, Srbije … Vsi obiski pa so v obdobju epidemije koronavirusa močno upadli.

Veliko dogodkov je zaznamovalo posebne trenutke v Hiši in mogoče ste bili tudi vi  del katerega od njih in jih prepoznate (teden mode, teden štirinožnega prijatelja, Kinodejka, PechaKucha, koncerti,stand up večeri, 10 podjetnih …). Želimo si jih še več!

Praznovanje obletnice bo skozi leto zaznamovalo več dogodkov. V iztekajočem se mesecu bomo izdali Publikacijo Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih Ajdovščina. Na razstavnem prostoru ob grajskem obzidju, v starem mestnem jedru, poteka razstava z naslovom Deset let MKC Hiša mladih v Palah. V mesecu novembru, v okviru Festivala Hiše mladih, se bodo s svojimi aktivnostmi predstavili tudi delujoči v Hiši mladih: Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina, Medobčinsko društvo prijateljev mladine, Inštitut za mladinsko politiko, Program Mladost na burji, Mladinski svet Ajdovščina, program Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O), Klub ajdovskih študentov in dijakov in Rod Mladi bori.

Tudi v prihodnje bo življenje v Hiši zaznamovano z ustvarjalnimi, s kreativnimi in kulturnimi dogodki. Prizadevamo si za sodelovanje z mladimi, ki nam pomagajo oblikovati vsebine v svojih trendih in tako postavljajo Hišo v pravi čas.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi