Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Tehnično reševanje ob prometnih nesrečah

Tako se imenuje tekmovanje, ki ga prireja Prostovoljno gasilsko društvo Postojna – v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Upravo RS za zaščito in reševanje ter v skladu s sklepom, podpisanim od generalnega direktorja URSZR.
Odvijalo se je 03.09.2016 s pričetkom ob 8.00 uri v Hruševju pri Postojni in je bilo že 7. po vrsti. Pravico do nastopa na tekmovanju imajo operativni poklicni ali prostovoljni gasilci gasilskih enot širšega pomena (GEŠP), pooblaščenih od Vlade RS za reševanje ob prometnih nesrečah.

Tako se je ekipa PGD Stara Vrhnika letos, kot nova GEŠP, tudi udeležila tega tekmovanja. Tehnično-reševalno ekipo sestavlja 6 članov (vodja in 5 gasilcev), ki mora v omejenem času 20 minut oskrbeti in s tehničnim posegom iz vozila rešiti poškodovanca. Ekipe pred začetkom tekmovanja žrebajo vrstni red in scenarij nesreče, ki ga morajo opraviti (scenariji nesreč so različni) in zanj zvedo tik pred začetkom dela. Zmaga ekipa, ki zbere največje število točk, ki jih podeli sodniška ekipa, ki je sestavljena iz 9-ih sodnikov.

Prijavljenih je bilo 14 ekip od skupno 51, kolikor jih v R Sloveniji ima koncesijo za posredovanje v prometnih nesrečah. Od zadnjih 5-ih PGD, ki so to koncesijo prejele z letošnjim letom, se je poleg sosednjega PDG Dolnji Logatec udeležila še ekipa PGD Stara Vrhnika in v tej konkurenci  zasedla končno 11. mesto, za kar si tudi po mnenju organizatorja zaslužijo vse čestitke.

Namen letošnje udeležbe je bil, da se spozna tekmovanje te vrste, različne poglede in pristope k reševanju, ki jih ekipe prikažejo, predvsem pa »potegne« čim več pozitivnega iz prikazanega, da se bo to v delu Použarskih gasilcev poznalo predvsem v realnih situacijah.

Ekipo PGD Stara Vrhnika so zastopali: Boštjan Turk, Matic Ogrin, David Pretnar, Matija Šneberger, Miha Kralj, Miha Rode.  Ekipa se ob tem najlepše zahvaljuje PGD Bevke za pomoč pri prevozu na tekmovanje in vsem, ki so jim z dosedanjim delom kakorkoli pomagali za osvojitev prepotrebnega znanja. V imenu PGD Stara Vrhnika čestitke ekipi za uvrstitev, ter uspešno nadaljnje delo.

 

Za PGD STV zapisal Boštjan Plahutnik

Oglejte si tudi