Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Mladinci PGD Drenov Grič-Lesno Brdo so bili na gasilski olimpiadi na Poljskem

Sanjariti je lepo, če pa sanje postanejo resničnost, je še lepše. Mladi gasilci, ki sestavljajo mladinsko enoto PGD Drenov Grič-Lesno Brdo, so se v drugi polovici julija udeležili 20. mladinske gasilske olimpijade v Opolah na Poljskem.
Pravljica se je začela pisati pred leti, ko so starši vpisali svoje otroke v gasilske vrste. Pionirsko enoto sta takrat vodila mentorja Žane Ban in Igor Oblak. Že takrat se je videlo, da so fantje iz dobrega testa, saj so se udeležili nekaj pomembnih tekmovanj na državni ravni. Večina teh fantov je leta 2012 tekmovala v enoti pionirjev na Državnem tekmovanju v Ptuju, kjer so dosegli zavidljivo 8. mesto.

Fantje so odraščali in prestopili v mladinsko vrsto, njihova mentorja sta Andrej Zdešar in Tomaž Urbančič. Enoto sestavljajo Rok Hribar, Martin Molk, Nik Poličnik, Nejc Tome, Jošt Urbančič, Jure Vojska, Tine Vojska, Anže Zdešar, Sebastjan Zdešar in Luka Žitko.

Dolgoletno delo je obrodilo uspehe. Preteklo jesen se je enota na prvem izbirnem tekmovanju uvrstila med pet najboljših v državi. Fantje so še več in bolje trenirali, imeli so tudi priprave v Kočevju skupaj z mladinkami iz Zbilj. V letošnjem aprilu je potekalo drugo izbirno tekmovanje v Ptuju. Ob bučnem navijanju so fantje dosegli najboljši rezultat, ki jim je prinesel vstopnico za Poljsko.

Trening se lahko izvede le, če so prisotni vsi člani. Potrebna so odrekanja s strani fantov in obeh mentorjev, podpora staršev in seveda družin mentorjev. Treninge so imeli skoraj vsak dan, včasih tudi po dvakrat. Čeprav so treningi naporni, fantje to jemljejo tudi kot prijetno druženje in preživljanje prostega časa. Pripravljali so se v skladu z navodili in planom priprav s strani vodstva reprezentance.

Tekmovalna enota in mentorja so v Opolah doživeli veliko zanimivega. Reprezentanca se je predstavila z razstavo, kjer so predstavili Slovenijo in naše gasilstvo. Zelo slovesno je bilo na otvoritvi olimpiade, še posebej, ko so prižgali olimpijski ogenj. Skupaj z mladinkami iz Zbilj so nastopili na kulturno obarvani prireditvi, kjer so se predstavile vse sodelujoče države. Udeležili so se športnih iger in raziskovali bližnjo okolico mesta, uživali v prijetni osvežitvi bazena in v druženju.

Tekmovalne enote so se preizkusile v štafeti na 400 m z ovirami in v vaji z ovirami. Naša enota je na treningih dosegala zavidljive rezultate, ki so jo uvrščali v sam vrh. Fante je na tribuni vzpodbujalo dva avtobusa navijačev, ki so skpaj z navijači iz Zbilj ustvarili nepozabno vzdušje. Visoko so plapolale slovenske zastave, slišal se je glas harmonike in gasilskih siren ter burno navijanje ob taktu bobna. Ure so se ustavile, fantje so dosegli enkraten čas, žal pa so dobili 15 kazenskih točk, kar jih je uvrstilo na 11. mesto od 36 tekmovalnih enot.

Udeležiti se olimpiade je velika čast, hkrati pa tudi želja, da na tekmi pokažeš, kar znaš. Vsi so bili na takem tekmovanju prvič. Na Poljsko so prišli le najboljši od najboljših, na končni rezultat pa vpliva veliko dejavnikov. Trenerja sta izkušena operativna gasilca in tekmovalna mačka in dobro vesta, kako se stvari streže. Fantje so pod njunim mentorstvom od trenutka, ko so izvedeli, da gredo na olimpiado, do potankosti izpilili vsak del vaje, kar se je pokazalo v izboljšanju časa obeh vaj. Fantje s kazenskimi točkami, ki se prištejejo končnemu rezultatu, niso imeli največ športne sreče. Navijači, še posebej vaši domači, so bili veseli vašega uspeha, saj je bila največja zmaga, da ste se udeležili tako velikega tekmovanja. Fantje so bili že v prejšnjih kvalifikacijah zelo blizu najboljšim, zagotovo pa je ta uspeh daleč največji tekmovalni uspeh tako društva kot GZ Vrhnika, zato smo vsi še toliko bolj ponosni, da so lahko predstavljali našo državo na Poljskem. Fantje in mentorja ne bodo vrgli puške v koruzo, vzeli si bodo nekaj prostega časa, nato pa bodo začeli z novimi treningi.

Po tekmovanju je PGD Drenov Grič-Lesno Brdo pred študentskim domom v Opolah organiziralo sprejem in družabno srečanje s piknikom. Na prizorišču je bila ena frajtonarica, ki so si jo harmonikaši podajali iz rok v roke. Pelo se je še pozno v noč. Odpravili smo se na izlet v Krakow, nekateri so si ogledali solni rudnik in obiskali živalski vrt. Po zaključni prireditvi, kjer so razglasili uradne rezultate, smo se navijači odpravili na dolgo pot v domovino.

Ob vrnitvi je fante in mentorja pred domačim gasilskim domom čakal veličasten sprejem, pozdravili so jih številni domači, prijatelji, navijači, krajani, regijski poveljnik Notranjske regije tov. Rok Leskovec, poveljnik GZ Vrhnika tov. Benjamin Svenšek, predstavniki okoliških društev in predstavniki pobratenega društva PGD Dobrnič. Bili so deležni številnih pohval, spodbudnih besed in toplih stiskov rok. Mentorja sta še dodala, da mentorji drugih ekip niso mogli verjeti, da je naša ekipa sestavljena iz tekmovalcev, ki živijo tako blizu skupaj, saj druge ekipe zberejo najboljše športnike tudi iz bolj oddaljenih krajev.

Naj se še enkrat zahvalimo vsem staršem tekmovalcev, morda velja omeniti, da sta bila Andrej in Tomaž hkrati mentorja in starša; številnim donatorjem, sponzorjem, GZS, GZ Vrhnika, Občini Vrhnika, okoliškim društvom, vsem članon društva in ostalim, ki so na kakršenkoli način pripomogli pri pripravi in na sami olimpiadi.

Čez nekaj let bodo nekateri od teh fantov morda postali operativci in bodo nesebično pomagali tistim, ki so se znašli v stiskah in potrebujejo pomoč.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

 

Za PGD Drenov Grič-Lesno Brdo zapisala: Bernarda Novak

Fotografije: Janez Jesenovec in Igor Oblak

 

 

 

Oglejte si tudi