Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Jubilej začinili z novo avtocisterno

Zaplana, 17. junij – Uradno je zaplaninsko prostovoljno gasilsko društvo štirideseti jubilej praznovalo v februarju, a prva, »uradna« veselica gasilskega društva, pa je potekala pred natanko 40 leti. Tedaj sicer pri gostilni Mesec, kajti društvo še ni imelo svojega gasilskega doma, tokrat pa seveda na njegovem dvorišču. Jubileju je poseben pečat dal še svečani sprejem nove avtocisterne.
Tako kot v drugih krajih, je gasilska zavest tudi na Zaplani starejša kot 40 let, a kljub temu je morala dozoreti. Tako je 3. februar 1973 tisti datum, ko se je z ustanovitvijo društva začela pisati njegova kronika. Da je namen padel na plodna tla, dokazuje 27 tečajnikov, ki so se še isto leto odločili za opravljanje izpita za vstop v gasilske vrste. Prva motorna brizgalna je »prišla« iz Logatca, svoje mesto pa je imela pri Bizjanu. A ne za dolgo, kajti leto dni po ustanovitvi društva so začeli graditi gasilski dom, kjer je poleg nje kmalu našel prostor še iemvejev kombi. Sredi osemdesetih so kupili boljšo izvedenko našega mariborskega avtomobilskega tovarnarja, v devetdesetih pa še avtocisterno. Pred časom ja »tamčka« nadomestilo novo vozilo GVV1, zadnja pridobitev pa je nova avtocisterna AC16/50 na mercedesovem podvozju.

»Na današnji dan smo lahko ponosni. Dragi krajani, izkazali ste veliko pomoč za nakup avtocisterne, celo večjo kot smo pričakovali,« je na slavnostni prireditvi dejal predsednik društva Pavel Bizjan mlajši. Njegovo misel je dopolnil še Viktor Razdrh, načelnik občinske Civilne zaščite, ki je dejal, da je potrebno to pomoč gledati tudi v luči, da so ti ljudje dali gasilcem pravzaprav dvakrat: prvič že iz obstoječih davkov, drugič pa prostovoljno. Toda nova avtocisterna je komaj nekaj dni pred uradnim sprejemom že doživela ognjeni krst. »Na žalost je bilo vozilo že uporabljeno, toda kot so mi povedali gasilci, se je zelo dobro obneslo. Vsekakor pa čestitke PGD Zaplana ob njegovem jubileju,« je pokomentiral novo vozilo in društveni jubilej vrhniški župan Stojan Jakin. »Zaplaninski gasilci imajo sedaj odlične pogoje za nadaljnje delo,« pa je dejal predsednik Gasilske zveze Vrhnika in član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Vinko Keršmanc.

Na slavnosti prireditvi, ki jo je zaznamovala parada gasilskih vozil, mimohod gasilcev, konjenikov, mažoretk, narodnih noš in godbe na pihala, so, kot rečeno, v svojo sredo sprejeli tudi novo gasilsko avtocisterno. Slavnostni trak so prerezali predsednik društva Pavel Bizjan ml., župan Stojan Jakin in poveljnik društva Franci Jazbar. Vozilo je blagoslovil vrhniški župnik Blaž Gregorc. Sicer pa so podelili tudi številna priznanja društva in Gasilske zveze Slovenije in pa zahvale donatorjem za novo avtocisterno. Po uradnem delu se je dogajanje preselilo na travnik pod gasilski dom, kjer se je v vročici poletne noči plesalo, jedlo in pelo… Tako kot se spodobi za tako velik lokalni praznik.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi