Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

SVETOVNI DAN LEDVIC NA VRANSKEM

Svetovni dan ledvic na Vranskem

 

V četrtek 9. marca 2017, smo v sodelovanju z Društvom ledvičnih in dializnih bolnikov Celje tudi v supermarketu Jager na Vranskem aktivno zaznamovali svetovni dan ledvic. Letošnji svetovni dan ledvic je bil namenjen osveščanju o škodljivih posledicah debelosti in njeni povezavi z ledvično boleznijo ter promociji zdravega načina življenja  zdravih prehranskih in gibalnih navad.

 

Ker so glede nastanka ledvičnih okvar najbolj ogroženi ravno tisti z zvišanim sladkorjem v krvi in z zvišanim krvnim tlakom, smo tudi mi izvajali meritve obojega. Na stojnici nas je obiskalo preko 150 mimoidočih, ki smo jim svetovali glede varovanja zdravja ledvic. Skoraj vsem smo izmerili krvni tlak, ki je bil pri 15 osebah močno povišan, pri štirih od teh celo kljub rednemu jemanju priporočenih zdravil. Svetovali smo jim večkrat dnevno merjenje krvnega tlaka in ob ponavljanju izmerjenih višjih vrednostih obisk osebnega zdravnika. Raven sladkorja v krvi smo izmerili 140 obiskovalcem. Pri 14 osebah smo odkrili precej zvišano vrednost,  osem od teh je bilo diabetikov. Svetovali smo jim spremembo prehranskih in gibalnih navad ter meritve sladkorja v krvi tistim, ki imajo to možnost, drugim pa obisk osebnega zdravnika.

 

Z obiskom stojnice smo bili zelo zadovoljni. Razdelili smo veliko promocijskega gradiva in menimo, da takšni dogodki pozitivno vplivajo na zdravstveno stanje in osveščenost prebivalstva.

 

Hvala vsem, ki so nam pri organizaciji in izvedbi dogodka pomagali.

 


 

Oglejte si tudi