Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

SLOVESNI DAN PROSTOVOLJSTVA IN PODELITEV NAGRAD JUNAKI NAŠEGA ČASA

Na Slovesnem dnevu prostovoljstva v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva je 19. maja 2015 Slovenska filantropija podelila številna priznanja in nazive najodličnejšim na področju prostovoljstva.

Slovenska filantropija je v tem šolskem letu prvič razpisala natečaj Junaki našega časa, ki so ga namenili spodbujanju prostovoljstva v šolah. Na natečaju je sodelovala tudi naša šola, in sicer s projektom Izmenjevalnica stvari-omaro za izmenjevanje stvari, ki si jo lahko ogledate v avli šole.

V Škofjo Loko  smo se odpravile štiri učenke 6. razreda in tri mentorice: Sanja Marn, Katja Završnik in Mirjana Kelavić. Na prireditvi smo prejeli naziv Junaki našega časa, saj je bila naša ideja o izmenjevalnici stvari najboljša v kategoriji celotnih osnovnih šol.

Obrazložitev komisije:

  • OŠ Vransko – Tabor se s prostovoljstvom lahko upravičeno ponaša že vrsto let. Za 35 mladih prostovoljcev letos skrbijo tri mentorice: Sanja Marn, Mirjana Kelavić in Katja Završnik. Krožek prostovoljno delo je nosilec dogajanj, v katera se ob akcijah vključuje celotna šola. V letošnjem šolskem letu so pod okriljem Dneva za spremembe izvedli projekt Izmenjevalnica, ki pomeni povabilo in možnost z izmenjavo igrač, knjig, družabnih iger in drugih stvari, ki lahko zamenjajo lastnika. Izmenjevalnica je nastala v obliki polepšane omare v sodelovanju s stanovalci bližnjega doma upokojencev. Učenci tako prinašajo in odnašajo stvari iz posebne omare, za gladko izmenjavo pa skrbijo prostovoljci. Samo v tej akciji so prostovoljci opravili blizu 400 ur dela. Letošnji projekt je nadaljevanje in nadgradnja izjemno uspešnih akcij zbiranja in razdeljevanja oblačil in obutve, ki jih izvedejo dvakrat letno in so v širše šolsko okolje prinesle visoko raven medčloveške solidarnosti, med učence pa občutek, da lahko vsak naredi nekaj dobrega.

Katja Završnik

Oglejte si tudi