Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
PON.
22°C
11°C
Oceni objavo

Kako, kje in zakaj lahko spremenite svoje osebno ime?

Osebno ime, tvorita ga ime in priimek, ki je bilo posamezniku določeno ob rojstvu,  je bistven atribut človekove osebnosti, ki služi za označevanje osebe kot posameznika in za razlikovanje od drugih fizičnih oseb. Osebno ime je temeljna človekova pravica in hkrati dolžnost posameznika, da uporablja svoje ime. Ljudje si osebno ime spreminjamo iz različnih osebnih razlogov tudi zato, ker se z novim imenom preprosto počutimo bolje. Najpomembnejši razlog za spremembo je zagotovo sklenitev zakonske zveze. Do sprememb nemalokrat prihaja zaradi nekaterih drugih družinskopravnih razmerij (razveza ali razveljavitev zakonske zveze, priznanje očetovstva, posvojitev) ali na podlagi prošnje posameznika.

 

V skladu z Zakonom o osebnem imenu lahko za spremembo osebnega imena zaprosi polnoletni državljan Republike Slovenije na kateri koli upravni enoti v Republiki Sloveniji ali krajevnem uradu. Nakar upravna enota prosilcu izda odločbo o spremembi osebnega imena in spremembo matičnega dejstva vpiše v matični register, v kolikor ne obstajajo zakonski zadržki za spremembo. Ne dovoli se sprememba osebnega imena osebi, ki je bila obsojena za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dokler  kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe. Podatke iz kazenske evidence  in podatke o kazenskem pregonu lahko upravna enota, ki bo odločala o spremembi, pridobi ali preveri sama, če navedenih dokazil ni priloženih k prošnji.

 

Zakon določa, da sta  za pravni promet izbrani priimek in ime lahko sestavljena vsak iz največ dveh besed oziroma nedeljivih celot. Dolžine osebnega imena zakon ne omejuje, pač pa določa, da je osebno ime sestavljeno iz besed, zato osebno ime ne more biti sestavljeno iz le ene črke ali številke. Lahko pa si izbiramo poljubno ime in poljubni priimek. Ta pravica se sme zakonsko omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi. Nabor črk in znakov je določen z zakonom, ki ureja matični register. Posledično si mora oseba, ki je spremenila ime, spremeniti tudi osebne dokumente v zakonsko določenem roku.

 

Prošnjo za spremembo osebnega imena (imena in/ali priimka) mladoletni osebi lahko vložijo starši oziroma skrbnik mladoletnega otroka s soglasjem centra za socialno delo. Kadar starši živijo ločeno, lahko zahteva spremembo tisti od staršev, pri katerem otrok živi oziroma kateremu je zaupan v varstvo in vzgojo, če s tem soglaša drugi od staršev. Če drugi od staršev ne soglaša s spremembo osebnega imena mladoletnemu otroku, jima sporazumno odločitev pomaga doseči center za socialno delo. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o otrokovem novem osebnem imenu, o utemeljenosti zahtevka odloči sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev. Predlogu mora biti priloženo dokazilo pristojnega centra za socialno delo, da sta se starša ob sodelovanju centra za socialno delo poskušala sporazumeti o otrokovem novem osebnem imenu. Odločba sodišča o utemeljenosti zahtevka mora biti priložena zahtevi za spremembo osebnega imena mladoletni osebi. V kolikor je otrok starejši od 9 let, mora s spremembo osebnega imena soglašati.

 

Za prvo odločbo o spremembi osebnega imena je predpisana upravna taksa v višini 58,91 evrov, za vsako naslednjo odločbo o spremembi osebnega imena, izdano na zahtevo stranke, se plača dvakratna vrednost takse in znaša 113,28 evrov, saj svoje osebno ime lahko spreminjamo neomejeno.

 

Kot je že zapisano v uvodu, do spremembe imena najpogosteje prihaja zaradi družinskopravnih razmerij.

 

Sprememba priimka ob sklenitvi zakonske zveze

 

Zakonca se lahko ob sklenitvi zakonske zveze sporazumeta, da si za priimek vzameta priimek enega ali drugega ali obdržita vsak svoj priimek ali da vsak od njiju doda svojemu priimku priimek drugega zakonca ali da eden oz. oba zakonca vzameta priimek drugega in temu priimku dodata svoj priimek. Po sklenjeni zakonski zvezi mora zakonec, ki je spremenil priimek, zamenjati osebne dokumente. Sprememba priimka velja od dneva sklenitve zakonske zveze in je takse prosta.

 

Sprememba priimka po razvezi ali razveljavitvi zakonske zveze

 

Bivši zakonec, ki je ob sklenitvi zakonske zveze spremenil priimek, lahko v šestih mesecih od dneva pravnomočnosti sodbe o razvezi ali razveljavitvi poda izjavo, da želi imeti priimek, ki ga je imel pred sklenitvijo zakonske zveze. Izjavo lahko poda le, če med zakonsko zvezo priimka ni spreminjal. Sprememba priimka velja od dneva podaje izjave. V prej navedenem roku je vloga takse prosta.

 

Sprememba imena in priimka ob priznanju očetovstva

 

Ob priznanju očetovstva se lahko otroku, za katerega se podaja priznanje, z izjavo na zapisnik spremeni osebno ime. Če je otrok že dopolnil devet let, je potrebno tudi njegovo soglasje. Sprememba osebnega imena velja od dneva podaje izjave. Vloga je ob priznanju očetovstva takse prosta.

 

Sprememba imena in priimka ob posvojitvi

 

Posvojencu, ki že ima določeno osebno ime, lahko posvojitelji ob posvojitvi izberejo novo osebno ime, pri čemer mu lahko priimek spremenijo ne glede na starost, medtem ko mu imena med četrtim in devetim letom starosti ni dovoljeno spreminjati. Novo osebno ime mora biti vpisano v odločbo o posvojitvi s strani pristojne institucije. Če je otrok že dopolnil devet let, je potrebno tudi njegovo soglasje. Sprememba osebnega imena velja od dneva pravnomočnosti odločbe o posvojitvi in je takse prosta.

                                                                                   

Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi