Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Poročilo o izletu v Paklenico – 11. in 12. junij 2016

 V soboto, 11. junija 2016, smo se ob 4. uri zjutraj z avtobusne postaje Vransko odpravili z avtobusom proti Narodnemu parku Paklenica. Edini postanek ob poti smo izkoristili za zajtrk na parkirišču s pogledom na novograjski zaliv ter kanjon reke Zrmanje.

S parkirišča ob vhodu v Narodni park Paklenica smo se okrog 10. ure pod vodstvom društvenih planinskih vodnikov, Antona Sitarja in Bojana Mavriča, podali v osrčje parka. Pri odcepu za jamo Manita peć se je večina pohodnikov usmerila proti omenjeni jami, le peščica pa pot nadaljevala v smeri gozdarskega doma Lugarnice. Naporna hoja po strmi in utrujajoči poti je bila poplačana z ogledom jame. Ob občudovanju njenih lepot smo se vsaj malo ohladili. Med spuščanjem proti Lugarnici nas je presenetil naliv, zato smo vedrili v domu in počakali, da se je vreme izboljšalo. Naslednji postanek smo imeli pri planinskem domu, nato pa kmalu prispeli do končne postojanke pri Ramića dvori. Tu je sledil daljši postanek z okrepčilom, nato pa dvoinpolurni urni povratek do avtobusa. Pozno popoldne smo prispeli v Seline, kjer smo imeli večerjo in tudi prenočili. Najbolj korajžni so se tudi kopali.

Naslednji dan smo se po zajtrku ob 9. uri odpravili proti Starigradu. Večina pohodnikov se je podala peš proti opuščeni vasi Tomići, nekateri pa so se odločili dopoldne preživeti ob morju. Tudi med to sicer kratko turo nas je presenetil dež, toda tokrat se nismo mogli drugače skriti pred dežjem kot pod lastne pelerine. Po štirih urah smo se premočeni vrnili nazaj v Starigrad. Ob 16. uri smo odrinili nazaj proti domu. Kljub dežju smo bili vsi nasmejani in dobre volje.

                                                                                                                      BM

 

Oglejte si tudi