Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Jenkret je biv …

 

Prva sobota v juniju je bila sončna, kot že dolgo ne, in zato idealna za sprehod po Vranski pravljični poti, ki je nastala v okviru Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv …

Osrednje dogajanje festivala je bilo 7. in 8. junija v Motniku, kjer je bil doma Gašper Križnik, eden najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedi iz 19. stoletja. Ker je kot čevljar pogosto hodil na Vransko, je tudi tam zapisal kar nekaj pravljic. Nekatere so oživele na Vranski pravljični poti, katere se je udeležilo kar 60 pohodnikov – družin z otroki, ki so se podali od graščine Podgrad na Tabor, ki je ponujal čudovit razgled po Savinjski dolini. Pravljičarka in vodnica Irena Cerar je pod tristoletno lipo, ki so jo otroci prav posebej pozdravili, navdušila s prvo in še drugo pravljico. Med potjo so otroci uživali ob pogledu na domače živali, ki so jih pozdravljale ob poti, zobali so živordeče gozdne jagode.

Na Taboru, kjer je pohodnike pričakal župan Občine Vransko Franc Sušnik, so slišali še eno pravljico, igrali igrico Medved Vohljač in si izdelali letečo ribo. Ob zaključku so se posladkali s kepico sladoleda. Dogodek, za  katerega so prisotni navdušeno predlagali, naj bi bil tudi naslednje leto, so organizirali Matična knjižnica Kamnik, Občina Vransko, Zavod za kulturo, šport in turizem Vransko ter Medobčinska splošna knjižnica Žalec.

  T. Tavčer

 

Oglejte si tudi