Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Telo in prostor

V Savinovem likovnem salonu bo do 28. maja odprta razstava del učencev devetih osnovnih šol Spodnje Savinjske doline z naslovom Telo in prostor, na kateri 240 učenk in učencev razstavlja več kot 200 del, ki so jih ustvarili pod vodstvom 32 mentoric in mentorja.
 Letošnjo razstavo sta pripravili likovni pedagoginji Angela Pintar iz OŠ Šempeter v Savinjski dolini in Regina Mratinkovič iz OŠ Polzela, ki sta opravili zahtevno delo. Pri tem so jima pomagali tudi zaposleni na ZKŠT Žalec. Ob odprtju je zbrane učence, njihove mentorice in ravnatelje, župana Občine Žalec Janka Kosa, direktorja ZKTŠ Matjaža Juterška pozdravil v imenu ZKŠT Žalec Uroš Govek, o likovni ustvarjalnosti razstavljavcev pa je govoril umetnostni zgodovinar Matija Plevnik in med drugim poudaril:

»Letošnji naslov skupinske razstave osnovnošolcev je Telo in prostor. Glede na osvojeno likovno znanje in starostno stopnjo so osnovnošolci razmišljali o telesu in njegovem odnosu do prostora, o prostoru v telesu, o telesu, ki ustvarja prostor, o prostoru, ki ustvarja telo, o prostorskem oblikovanju. Vsa ta razmišljanja pa so nato prelili v likovne medije, ki so v maju v razstavišču že pregovorno pestri. Enakovredno so zastopani slikarstvo, kiparstvo, umetna obrt, arhitektura, fotografija kot novi medij in njihove kombinacije. Učenci so med poukom likovne vzgoje dobili likovne naloge, ki so jih po svoje predelali in pri tem ustvarili prave male umetnine. Tako v razstavnem prostoru sobivajo vse likovne tehnike in likovne zvrsti ter v svoji barviti mnogoterosti kažejo na svet, kot ga vidijo in dojemajo osnovnošolci.

Celotna razstava je zgledno opremljena z informacijami, saj je vsako likovno delo med drugim podnaslovljeno z avtorjem/avtorico, naslovom dela, s tehniko, v kateri je delo nastalo, in z likovno nalogo, s katero so učenci usvojili določeno likovno znanje. Poudariti je treba, da ta in podobne razstave niso namenjene temu, da bi razglasili zmagovalce ali grobo kritizirali usvojeno likovno znanje, temveč ste zmagovalci pravzaprav vsi, saj ste usvojili določeno znanje, vrline in spretnosti …«

V kulturnem programu sta s harmoniko nastopila Tina Leskovšek in Luka Marovt, učenca GŠ Risto Savin Žalec, priznanja učencem in mentorjem pa sta podelila župan Janko Kos in umetnostni zgodovinar Matej Plevnik.

 

                                              T. T.                                                                                   

 

 

Oglejte si tudi