Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
1°C
NED.
24°C
6°C
Oceni objavo

Občinska knjižnica Vransko

PRIREDITVE V DECEMBRU:

torek, 2. 12.: Vrtec na obisku

torek, 9. 12., ob 10.30 v Našem domu: Bralno druženje z oskrbovanci

torek, 16. 12., od 12.00 do 13.15: Božiček vas pričakuje

torek, 16. 12., ob 18. uri: Božično-novoletna ustvarjalnica

 

UTRIP S PREDSTAVITVE KNJIGE HČI PUŠČAVE

Na večer 30. oktobra smo v Občinski knjižnici Vransko gostili Miro Delavec Touhami in njenega soproga, Tuarega Abdela Touhamija. Predstavila sta nam Mirino knjigo »Taraut en tenere – Hči puščave«, posvečeno Tuaregom. To je prva knjiga o Tuaregih v slovenščini, v kateri je prikazana zgodovina ene najstarejših kultur na svetu, njihov način življenja, vrednote, biseri iz zakladnice ljudskega izročila ter Mirini popotniški zapiski in razmišljanja iz dnevnika. Mira in Abdel sta nam na izredno zanimiv, duhovit in pristen način približala življenje Tuaregov, dotaknila pa sta se tudi težav, ki pestijo te nomade.

Tuaregi se trudijo ohranjati tradicijo, čeprav je to na območjih, kjer živijo, težko. Podnebne spremembe jih silijo, da se premikajo, ker je lastno preživetje pogojeno s preživetjem njihovih čred koz, ovc in kamel. Ker pa živijo na območjih, bogatih z zlatom, uranom, nafto, zemeljskim plinom in ne nazadnje tudi vodo, po vsem tem hlepi Zahod, zato na primer prihaja do slik, kot jo kaže dežela Niger, največja proizvajalka urana po količini, a prva po stopnji revščine. Glavno misel, ki nam jo je Mira želela skozi večer posredovati, je: »Vse se da, vendar naj nas pri naših dejanjih vodi srce.« To je njen preverjen recept za srečo.

TUDI MALI SAVINJČANI BEREJO – projekt branja za najmlajše v predšolskem obdobju

Spoštovani,

čeprav bi kdo mislil, da  imamo knjižničarji knjige najraje na policah, je to daleč od resnice. Želimo, da se odprejo, prezračijo in pretegnejo. Že več let skrbimo za promocijo branja odraslih bralcev, zdaj so se nam v bralni znački pridružili še najmlajši. Imamo knjige, znanje in voljo. Projekt branja za najmlajše TUDI MALI SAVINJČANI BEREJO je namenjen otrokom od 4. do 6. leta starosti. V tem času je razvoj čustvene inteligence najbolj intenziven; glede primernega gradiva je to pravljično obdobje.

Kako smo si zamislili branje malih Savinjčanov?

Knjižničarji smo izbrali knjige, ki si jih otroci lahko izposodijo skupaj s starši. Naenkrat si lahko izposodijo največ 3 knjige, v sezoni pa morajo prebrati vsaj 4. V izbor smo vključili kakovostno branje, tudi tisto, nagrajeno z znakom ZLATA HRUŠKA. Otroci berejo skupaj s starši. Besede, ilustracije, glas, dotik, to je za malčke dovolj, da bodo poleg vsebine doživeli tudi bližino in varnost s starši. Starši, ki želite biti z otrokom vključeni v bralno značko, vpišite svojega otroka na seznam v vrtcu. Knjige si boste sposojali v splošni knjižnici; članstvo je za otroke brezplačno. Kasneje bodo v vrtcu obnovili vsebine z ilustracijo. Vsaka skupina bo izdelala skupinsko ilustracijo glede na prebrane vsebine. Na koncu bralne sezone bo zaključna prireditev, na katero bodo otroci prišli s starši in prejeli priznanje.

Otroško srce je plašna ptica. Potrebno ga je negovati in čuvati. Dovolite, da vam pri tem pomagamo s svojim priporočilom branja. Skupaj pomagajmo majhnim ljudem zrasti v veliki svet.

 

Oglejte si tudi