Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
6°C
SOB.
23°C
6°C
Oceni objavo

Vojniška vina spet zlata

Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor je letos organiziral že 50. ocenjevanje vin vinorodne dežele Podravje z imenom Prerez vinskega letnika 2015.
Vojniški vinogradniki na ocenjevanju vin preteklega letnika – prerez sodelujejo od samega začetka, od ustanovitve društva, 23. junija 2003. V imenitni družbi 155 vzorcev odličnih vinskih pridelovalcev in uveljavljenih vinskih kleti so letos vojniška vina spet dosegla imenitne rezultate. Mirko Kraševec je za kerner prejel zlato priznanje, Anton in Albina Karmuzel za sauvignon zlato priznanje in Miran Kovač za traminec in renski rizling zlato ter srebrno priznanje. Vsem iskreno čestitamo.

 

V biltenu ocenjevanja smo opazili priznane vinarje, ki smo jih na dosedanjih 14. strokovnih izletih tudi obiskali: Vinarstvo Plemenič – Kog (letos), Dveri Pax – Jarenina, Zlati grič – Konjice, Ptujska klet, Radgonske gorice, Ivan Mijošek – Rogaška Slatina, Vinarstvo Plevnik – Tadeja Vodovnik Plevnik (teorija je odlično podkrepljena s prakso). Vsako leto kmetijski zavod iz Maribora pripravi vinogradniški posvet s podelitvijo listin o oceni vina. Treba je poudariti, da to ocenjevanje ni tekmovalnega značaja. Na ocenjevanju, ki je v bistvu zaključek društvenih ocenjevanj, sodelujejo ocenjevalci, ki so letos v 50 društvih ocenjevali letnik 2015. Letos je to storila 31-članska vseslovenska komisija. Letnik 2015 pa so ocenili kot minus odličen, s povprečno oceno 18,27. Zadnja leta se povprečna ocena na ocenjevanju v Vojniku vrti okoli 18,10, kar je pogoj za vrhunsko vino.

 

Pohvalimo se lahko tudi, da je član društva Anton Karmuzel na ocenjevanju vin časopisa Nedeljski dnevnik v izvedbi Biotehnične fakultete v Ljubljani za vzorec sauvignona (letnik 2015) dosegel najvišjo oceno 18,40 – prvak ocenjevanja. Tudi letos se je predsednik društva Mirko Kraševec udeležil 42. odprtega državnega ocenjevanja vin v Gornji Radgoni – Vino Slovenija. Oceniti je dal 5 vzorcev letnika 2015 in za kerner (82,33), sauvignon (83,33), kerner – izbor (80,00) in sauvignon – izbor (82,67) dobil 4 srebrne medalje ter za chardonnay – izbor (z oceno 86,00) zlato medaljo.


Vse visoke ocene, tako na društveni ravni, prerezu letnika, drugje po Sloveniji in celo na meddržavni ravni, potrjujejo, da se v vojniškem vinogradniškem društvu odlično dela in se je kakovost vina v zadnjem obdobju dvignila na visoko raven. Z gotovostjo lahko trdimo, da se lahko vojniški vinogradniki postavimo v bok velikim.


Pa na zdravje z društvenim sloganom: »Pij malo, pij dobro!«


Tekst: Pavle Leskovar

Foto: arhiv društva

Oglejte si tudi