Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

80 let Prostovoljnega gasilskega društva Socka

PGD Socka je v soboto, 11. junija 2011, praznovalo 80-letnico obstoja in svojega človekoljubnega delovanja. Ob tej priložnosti je društvo pripravilo slavnostno sejo, na katero so povabili vse člane društva, predstavnike lokalne skupnosti, gasilskih organizacij ter donatorje in pokrovitelje.
Slavnost se je začela s himno, prireditev pa so popestrili učenci POŠ Socka, ki so posebej za to priložnost pripravili nastop z gasilsko tematiko. Poleg učencev je nastopil tudi Trio klarinetistov Glasbene šole Celje, prireditev pa je povezovala članica domačega gasilskega društva Marija Božnik.

V uvodnem nagovoru je predsednik PGD Socka Egidij Čretnik pozdravil predstavnike gasilstva, lokalne skupnosti, sosednjih gasilskih društev, goste iz Prezida in Gojanca ter vse ostale povabljene. Na kratko je predstavil ustanovitev in začetek ter razvoj delovanja društva v 80-letni zgodovini ter se zahvalil vsem, ki so pri tem sodelovali. Poudaril je, da je društvo začelo iz nič, niso imeli nikakršne opreme, niti prostora, imeli pa so močno voljo in zavest, delati dobro, pomagati sočloveku v stiski. Takšni so bili začetki, društvo je v osemdesetih letih delovanja dosegalo vzpone in padce, velike dosežke, pa tudi boj za sam obstoj in preživetje. Vendar je na srečo zmagala trma in vztrajnost nekaterih najbolj zagnanih gasilcev in danes PGD Socka združuje že preko 190 članov in članic ter mladine, ki so v vsakem trenutku pripravljeni priskočiti na pomoč, znajo pa tudi posegati po najvišjih mestih na gasilskih in gasilsko-športnih tekmovanjih, tako na meddruštvenih kot tudi na regijskih in državnih tekmovanjih, kar dokazujejo tudi pokali, katerih se je v vseh teh letih nabralo več kot 500.

Svoj nastop je predsednik društva zaključil: »Seveda pa se je potrebno zavedati, da gasilsko društvo niso samo gasilski dom, brizgalne ali vozila, prav tako gasilsko društvo ni samo predsednik ali poveljnik, ampak vsakdo izmed nas gasilcev, saj smo samo skupaj in složni kos vsem izzivom, skupaj lahko dosegamo uspehe, zato danes praznujemo vsi, prav vsi člani društva in vsi, ki nas podpirate in ste se udeležili današnje slovesnosti. Gasilsko društvo smo vaščani, ki tukaj živimo ter se zbiramo pod okriljem gasilskega društva. Dejavnost društva niso samo gašenje in reševanje, vaje in tekmovanja, pomembna dejavnost našega društva je tudi druženje, delo z mladimi in zabava. Prepričan sem, da le vse to skupaj daje društvu pravo dušo. Zato danes praznujmo skupaj, danes je naš veliki dan, dan za praznovanje nas vseh!«.

Krajši nagovor sta imela še podžupan občine Vojnik Branko Petre in predstavnik Gasilske zveze Slovenije Vinko Sentočnik. Oba sta v svojih nagovorih poudarila pomen gasilstva in jubilantom čestitala ob visoki obletnici.

Ob tej priložnosti je društvo podelilo tudi plakete, priznanja in gasilska odlikovanja. Spominske plakete so prejeli občina Vojnik in KS Nova Cerkev, podžupan Branko Petre, predsednik Sveta KS Slavko Jezernik, Gasilska zveza Slovenije in Gasilska zveza Vojnik-Dobrna, gasilska društva …

Priznanja za dolgoletno delo - za 50 let dela v gasilstvu in značko - sta prejela  Marko Božnik st. in Maks Zupanek. Odlikovanja Gasilske zveze Slovenije so prejeli naslednji člani PGD: Boris Božnik – gasilsko plamenico III. stopnje, Martin Štravs – gasilsko plamenico II. stopnje, Viktor Božnik – gasilsko plamenico II. stopnje, Bruno Zupanek – gasilsko odlikovanje II. stopnje in Herman Kotnik – gasilsko odlikovanje II. stopnje. Ob jubileju, 80–letnici, je Gasilska zveza Slovenije PGD Socka podelila gasilsko odlikovanje I. stopnje.

Po zaključku slavnostne seje so se gasilci in gostje preselili na dvorišče gasilskega doma, kjer je sledila slavnostna otvoritev obnovljenih prostorov gasilskih garaž in orodjarne. Društvo je obnovilo kompletno stavbo, zamenjali so dotrajana okna in vrata, ostrešje in kritino ter naredili izolacijsko fasado, dvorišče pa je dobilo drenažo in novo asfaltno prevleko. Veliko dela so gasilci in krajani opravili sami s prostovoljnim delom in lastnimi sredstvi, ki so jih zbrali s prostovoljnimi prispevki, donacijami in zbiranjem odpadnih kovin, del sredstev je prispevala tudi občina Vojnik in KS Nova Cerkev. Blagoslovitev objekta je opravil dekan Alojz Vicman, trak pa so prerezali predsednik KS Nova Cerkev Slavko Jezernik, podžupan občine Vojnik Branko Petre, glavni organizator obnovitvenih del Martin Štravs in predsednik PGD Socka Egidij Čretnik. Po tem so vsi prisotni nazdravili s šampanjcem, na zaključku pa je, tako kot na začetku, zaigrala tudi Godba na pihala iz Nove Cerkve.

Društvo je organiziralo tudi tradicionalno gasilsko tekmovanje v hitri mokri vaji, katerega se je udeležilo 17 ekip (16 moških in 1 ženska ekipa). Obe prvi mesti sta osvojili ekipi PGD Zreče, ki sta poleg pokala za zmago prejeli tudi vsaka svoj prehodni pokal.

Veselo druženje je ob prijetnih zvokih Kvinteta Dori trajalo še pozno v noč.

Egidij čretnik

Oglejte si tudi