Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Doma pridelana hrana in semena

Skrb za ohranjanje lokalno značilnih, avtohtonih vrst in sort zelenjave se ne konča na njivi, gredi ali vrtu. Po zaključku pridelave sledi ključni del pridelave semen.

Domača in lastno pridelana semena zelenjave

V upanju, da smo pridelovalno sezono uspešno pripeljali do konca – do žetve, moramo zelo skrbno načrtovati tudi vse nadaljnje korake, ki so povezani s primerno pripravo semen za skladiščenje oziroma shranjevanje. S primernimi pristopi pri skladiščenju bomo poskrbeli za nadgradnjo vsega vloženega truda pri pridelavi semen, ta bo pustila odločilne rezultate v uspešnosti pridelave v naslednji vegetaciji, ko mora iz pridelanega in shranjenega semena zrasti nova rastlina. Šele takrat bomo lahko potrdili uspešnost pridelave semen, a brez primernega shranjevanja vsekakor ne bo uspeha.

 

Kako shraniti pridelana semena?

Shranjevanje semen je odločilno za ohranitev vseh dobrih lastnosti pridelanega semena. S primernimi načini shranjevanja zagotovimo ohranitev kalivosti in čim večjega dela energije, ta bo semenu pomagala pri klitju in začetnih dneh po vzniku oblikovati dobro ukoreninjeno rastlinico. Pri hrambi semen smo pozorni najprej na to, da semena, preden jih začnemo shranjevati, primerno posušimo, da med časom skladiščenja ne bi prišlo do težav zaradi previsoke vlage in morebitnega pojava plesni in propadanja ali zniževanja kalivosti zaradi težav z glivičnimi povzročitelji bolezni. Dobro osušena in primerno očiščena semena so nujen prvi pogoj za uspešno skladiščenje, njegova uspešnost se bo pogosto pokazala šele, ko bomo v naslednji pridelovalni sezoni zadovoljni ob visokem deležu vzniklih rastlin.

 

Ko so semena na rastlinah toliko zrela in primerna za spravilo, kar je vsekakor povezano z lastnostmi vrste zelenjadnice, jih previdno poberemo. Pogosto je najbolje cvetna stebla porezati v celoti in jih shraniti v priročne kartonske škatle, pladnje ali lesene posode, kjer jih ločeno po vrstah prenesemo v suh prostor. V začetku je to lahko pod streho ob hiši, v kozolcu, na podstrešju, v nadaljevanju v suhem kletnem prostoru in ob koncu v temnem suhem in hladnem prostoru, kjer bodo v miru počakala na naslednjo sezono setve.

 

Za shranjevanje semen je najbolje uporabiti tako embalažo, ki nam bo v pomoč, da bomo ohranili čim več vsega dobrega, kar smo s semenom pridelali. Pri tem posebno pozornost namenimo ohranitvi nizkega deleža vlage. Ravno zato je najbolje shranjevati semena v stekleni embalaži, v platnenih ali papirnatih vrečicah. Skladiščenje na dolgi rok – več mesecev ali kakšno leto – bo najbolje opraviti v steklenih kozarcih s pokrovi, ki jih lahko vsak trenutek odpremo in preverimo, kaj se s shranjenim semenom dogaja. Vsekakor ne smemo označiti vsebine v embalaži (ne glede na vrsto). Na etiketo je najbolje napisati vrsto semena (npr. glavnata solata) in dodati še letnico pridelave semena ter druge uporabne podatke, kot npr. kraj pridelave ali izvor (v primeru, da smo seme dobili podarjeno ali smo ga nabrali pri znancu). Tako označevanje nam omogoča, da vrst, pri katerih so semena drobna in med seboj zelo podobna (npr. kapusnice ali čebulnice), ne zamenjamo in da kasneje ne bo »presenečenj«.

 

Naj velja, da pri semenski pridelavi še nismo na cilju, ko semena spravimo, ampak bomo cilj dosegli šele, ko bomo visoko kaliva semena sejali in bodo ta v visokem deležu vzniknila (vsaj nad 90 %). S pridelavo lastnih semen zelenjadnic, še posebej, če gojimo npr. solato, ki jo je gojila že babica, bomo nadaljevali z ohranjanjem lokalne zelenjadnice, prilagojene pogojem pridelave. To so neprecenljivi zakladi naše dediščine, ki jih je vredno ohranjati za naslednje rodove.

 

Igor Škerbot, univ. dipl. inž. agr.,

svetovalec specialist II – KGZS – Zavod CE

 

 

 

Oglejte si tudi