Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 12.12.2016

jasno
Ponoči bo precej jasno, na Primorskem bo postopno več nizke oblačnosti. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -1, ob morju in v višjih legah do 6 stopinj.
0°C | 13°C
torek, 13.12.2016
-4°C | 9°C
sreda, 14.12.2016
2°C | 9°C
četrtek, 15.12.2016
-1°C | 10°C
Opozorila
Sobota, 10.12.2016 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
0°C
13°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Čokoladna ustvarjalnica


OSNOVNA ŠOLA, DOGODKI, DRUŠTVA

| |
21.09.2015      12:38
A A

Čokoladna ustvarjalnica


Večina ljudi, se pogosto rada razvaja s čokolado. Prav s tem namenom, smo v Podnanosu organizirali delavnico, kjer smo se skupaj z otroki razvajali. Popestrili smo si petkov popoldan, 18. septembra 2015.


Deli:

Podatka, kdaj se je človek prvič srečal s kakavom, s čimer delamo čokolado, ni znano. Seznanjeni pa smo, da so kakavovec gojili in se z njim seznanjali v Ameriki. Osnovna sestavina za čokolado je kakavova masa. 

V Sloveniji se kar nekaj ljudi ukvarja z izdelavo čokolade, nekateri pa z njo raje ustvarjajo.

Tudi šembidski otroci so se poskusili v tem izzivu pod mentorstvom slaščičarske mojstrice Mateje Florjančič. Vsem nam je podelila veliko novega znanja, ki ga bomo lahko uporabili pri nadaljnjih čokoladnih preizkušnjah.

Na delavnici smo ustvarjali iz mlečne, temne in bele čokolade. Mateja nas je poučila, da je najbolj zdrava temna čokolada, saj vsebuje večjo količino kakava. Kar nekaj raziskav kaže kako je čokolada pomembno prehransko dopolnilo, saj vsebuje bogat vir antioksidantov, ki pa so koristni, saj so »lovilci« prostih radikalov, hkrati so tudi eni izmed glavnih krivcev za staranje kože. 

Veliko otrok je prvič ustvarjalo iz čokolade. Za začetek smo čokolado zdrobili in jo stopili. Med tem časom pa so nekateri otroci iz testa pripravili kroglice za izdelovanje mini čokoladnih tortic na palčki. Naučili smo se pripraviti tudi pralineje; čokoladne bombone, ki so jih prvič izumili v letih 1905-1938. Z navdušenjem so izdelali še čokoladne lizike, ki so jih okrasili z barvnimi mrvicami.

Med ustvarjanjem  je prijetno dišalo po topli čokoladi, da smo se počutili kot da bi ustvarjali v pravi čokoladnici. Otroci so bili zelo delavno razpoloženi in so komaj čakali, da bodo lahko pomagali. Njihova delavna miza je bila polna različnih vrst čokolade in različnih oblik mrvic. Otrokom so se med ustvarjanjem »sline« kar cedile. Nestrpno so pričakovali, kdaj bodo lahko poizkusili dobrote, ki so nastale pod njihovimi marljivimi prsti.  Izdelke je bilo potrebno strditi, zato smo uporabljali hladilnik in zamrzovalno skrinjo.

Za vse to novo uporabno znanje in prijetno preživet popoldan, ki se je prelil že v večer, se moramo zahvaliti naši gostji Mateji Florjančič, ki nam je prisrčno predstavila izdelavo čokoladnih bombonov. Nad dobrotami so bili otroci zelo navdušeni. Te sladke male čokoladne dobrote so nato odnesli tudi domov, da so jih lahko poizkusili še njihovi starši. Otroški nasmehi so nam dali vedeti, da so vsi udeleženci delavnice resnično uživali, kar je bila še ena potrditev o uspešno izvedeni  že četrti letošnji otroški delavnici.

Foto in tekst: Cecilija Vitežnik





Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vipava!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Latnik
Številka: 180
Izšla: 28.10.2016
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
December 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
16.12.2016 | Družabni dogodki
Praznično dogajanje v Vipavi
11.12.2016 | Ostalo
Pohod po Lozicah: RAZISKOVANJE DOMAČEGA KRAJA
16.12.2016 | Družabni dogodki
Praznično dogajanje v Vipavi

Bodite prvi pri oddaji mnenja.