Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
20°C
6°C
Oceni objavo

44. Teden cvička je pred vrati, novinarska konferenca

Novinarska konferenca, 4. 5. 2016, Občina Trebnje

ČASOVNICA 44. TEDNA CVIČKA V TREBNJEM

  • SEPTEMBER 2015: Društva vinogradnikov Čatež pod Zaplazom, »Lisec« Dobrnič in Trebnje na Občino Trebnje pošljejo dopis, v katerem z obrazložitvijo zaprosijo za podporo pri kandidaturi za organizacijo Tedna cvička v Trebnjem v letu 2016.
  • 30. SEPTEMBER 2015: Občinski svet Občine Trebnje na svoji  8. redni seji vinogradniškim društvom izrazi podporo in sprejeme sklep, da bo občina za izvedbo prireditve namenila 35.000 EUR.
  • DECEMBER 2015: Zveza društev vinogradnikov Dolenjske na seji upravnega odbora potrdi kandidaturo treh vinogradniških društev v občini Trebnje za organizacijo tridnevne prireditve, takoj za tem stečejo prve priprave, čemur so priča številni sestanki vinogradniških društev in občine.
  • JANUAR 2016: Upravni odbor ZDVD imenuje tako organizacijski odbor, na čelu katerega so predsednik Alojzij Kastelic, župan občine Trebnje in podpredsedniki Matjaž Jakše (predsednik ZDVD), Miran Jurak (podpredsednik ZDVD) ter Jože Štepec (predsednik VTD Čatež pod Zaplazom) kot tudi prireditveni odbor, na čelu katerega so predsednik Jože Štepec (predsednik VTD Čatež pod Zaplazom) in podpredsedniki Anica Maraž (predsednica DV »Lisec« Dobrnič), Darko Bartolj (predsednik DV Trebnje) in Miran Jurak (podpredsednik ZDVD). 
  • 10. FEBRUAR 2016: PRVI SESTANEK ORGANIZACIJSKEGA IN PRIREDITVENEGA ODBORA 44. TEDNA CVIČKA
    10. 2. 2016 je na Občini Trebnje v veliki sejni sobi potekal prvi sestanek organizacijskega in prireditvenega odbora 44. Tedna cvička 2016. Sklicatelj je bil po ustaljeni navadi predsednik organizacijskega odbora, gospod Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje, ki je pohvalil številčno udeležbo vinogradnikov in jim izrazil vso podporo pri izpeljavi zastavljenega projekta.  Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, gospod Matjaž Jakše, je povedal, da Dolenjska s svojimi vinogradniki, vinogradniškimi pohodi in drugimi prireditvami, velja za najbolj gostoljubno v Sloveniji in širše, hkrati pa je tudi pohvalil vinogradniška društva Čatež pod Zaplazom, Lisec in Trebnje, da so se odločila za kandidaturo, saj lahko takšna prireditev Trebnjemu prinese široko prepoznavnost in tudi druge koristi. V drugem delu so naši vinogradniki zbranim predstavili aktivnosti v okviru 44. Tedna cvička, od plana dogodkov, dosedanjih priprav organizacije in ocenjevanja vin, do biltena in osrednje prireditve, ki bo potekala od 6. do 8. maja 2016 v Trebnjem.
  • 12. FEBRUAR 2016: NOVINARSKA KONFERENCA: 44. TEDEN CVIČKA V TREBNJEM BO PESTER V VSEH POGLEDIH 
    Na novinarski konferenci so organizatorji medijem predstavili bogat nabor dogodkov in prireditev v sklopu 44. Tedna cvička. Kot je povedal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, so ljudje na Dolenjskem vajeni dela v vinogradih in z vinom in si želijo napredka gospodarstva in vinogradništva, zato pri ZDVD upajo, da bo z gesto Občine Trebnje, ki je izrazila podporo prireditvi, med ljudmi prepoznana priložnost za razvoj občine, tako na področju gospodarstva kot tudi turizma. »Zavezani smo tradiciji vinogradništva naših babic in dedkov in želimo dolenjskega posebneža predstaviti in ponuditi širšemu trgu – poleg slovenskega tudi evropskemu. To je vložek v našo prepoznavnost in v naš turizem, saj bomo za to priložnost oblikovali tudi posebne turistične pakete, saj imamo obiskovalcem kaj ponuditi.« je dodal trebanjski župan Alojzij Kastelic. V nadaljevanju so člani Društva vinarjev Trebnje, ki so ga za lažjo organizacijo in izvedbo Tedna cvička ustanovila trebanjska društva vinogradnikov predstavili dogodke in prireditve v okviru 44. Tedna cvička, osrednjo tridnevno prireditev v Trebnjem, ocenjevanje vin in izdajo zbornika – monografije, katere osrednja tema bo letos »Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem«.
  • 17. FEBRUAR 2016: RAZPIS ZA 2. SREČANJE VINOGRADNIŠKIH PEVSKIH SKUPIN IN ZBOROV DOLENJSKE
  • MAREC 2016: V marcu so društva vinogradnikov vse sile usmerile v načrtovanje ter pripravo skupne podobe 44. Tedna cvička, promocijskih aktivnosti in materiala, potrebne dokumentacije za prireditev in prireditveni prostor, pripravo zbornika, načrtovanje prihajajočih dogodkov itd.
  • 5. APRIL 2016: OCENJEVANJE VZORCEV VIN V OKVIRU 44. TEDNA CVIČKA NA ČATEŽU
    V gostilni Ravnikar na Čatežu se je 5.4.2016 pričelo uradno ocenjevanje vzorcev vin pod okriljem tamkajšnjega vinogradniškega društva Čatež pod Zaplazom. Predsednik ocenjevalne komisije 44. Tedna cvička Samo Hudoklin je oznanil, da so vinogradniki v ocenjevanje oddali skupno 1.224 vzorcev vin, torej kar 581 več kot lani, kar je odraz dobrega vinskega letnika tako po količini kot tudi po kakovosti. Med vzorci je bilo največ cvičkov, in sicer 527, od tega 55 kandidatov za kralja cvička - vinogradnik mora imeti najmanj 1.500 l dolenjskega posebneža na zalogi in ustrezno prijavljen pridelek, ki mora ustrezati Pravilniku o zaščiti cvička PTP. Med drugimi vzorci je bilo 209 modrih frankinj letnika 2015 in 113 vzorcev dolenjskega belega. 
  • 8. APRIL 2016: ZNAN NOVI KRALJ CVIČKA
    Najboljšega dolenjskega posebneža je po ocenah strokovne komisije pridelal Franc Medle iz Dolenjega Suhadola nad Brusnicami, član vinogradniškega društva Janez Trdina Gabrje. Franc Medle je kmetovalec, vinogradništvo družini pomeni dodatno dejavnost. Na Tolstem vrhu (v občini Šentjernej) ima vinograd z nekaj tisoč trsi in dodaten vinograd v najemu. Lani je pridelal 10.000 litrov vina, od tega 8.000 l cvička, ki je bil dobro ocenjen že na društvenem ocenjevanju in tudi na ocenjevanju v Škocjanu, vrh pa je dosegel na ocenjevanju na Čatežu pod Zaplazom, saj je cviček z oceno 16,37 točke dobil najvišjo oceno med vsemi cvički in je s tem poleg kralja cvička postal tudi prvak med cvički.
  • 22. APRIL 2016: 2. SREČANJE VINOGRADNIŠKIH PEVSKIH ZBOROV DOLENJSKE
    Na prireditvi, ki je potekala v Kulturnem domu Trebnje in jo je tako kot lani organiziral pevski zbor vinogradnikov Čatež pod Zaplazom, povezovala pa 16. cvičkova princesa in domačinka Maja Žibert, so se predstavili pevci DV Šentjanž, vokalno instrumentalna skupina VTKD Cerklje ob Krki, Fantje z Raških gričev, pevska skupina Slavček DV Dolina Jesenice, pevci DV Malkovec, Trškogorske ljudske pevke, pevci DV Suha Krajina, pevci DV Lisec ter pevski zbor vinogradnikov Čatež pod Zaplazom. Organizatorji so bili zadovoljni tako z obiskom, saj je bil kulturni dom poln, kot tudi s številom udeleženih vinogradniških pevskih zborov.
  • 27. APRIL 2016: ZAKLJUČITEV POSTOPKA ZBIRANJA PRIJAV ZA 18. CVIČKOVO PRINCESO
    Kandidatke:Anja Mrhar (VTD Čatež pod Zaplazom), Roksana Berend (DV Trebnje) in Klaudija Kolar (VTKD Cerklje ob Krki).
    Letošnji izbor bo potekal po dopolnjenem pravilniku o izboru cvičkove princese, in sicer kombinirano - pred komisijo na zaprtem delu (4 vprašanja) in pred komisijo ter publiko na osrednji prireditvi v soboto, 7. maja, zvečer (še dve vprašanji).
  • 3. MAJ 2016: VEČER SLOVENSKEGA FILMSKEGA ARHIVA PRI ARHIVU REPUBLIKE SLOVENIJE: VINOGRADNIŠTVO IN FILM 44. TEDEN CVIČKA
    Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, Slovenska kinoteka in Zveza društev vinogradnikov Dolenjske so v torek, 3. maja 2016, v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki pripravili filmski večer, na katerem so si obiskovalci lahko ogledali filme o vinogradništvu ob 44. Tednu cvička. Projekcija je bila pripravljena v okviru rednih mesečnih večerov SFA. Med predvajanimi filmi so bili: PRVA MEDNARODNA RAZSTAVA VIN V LJUBLJANI, Slovenija, 1955, črno-beli, Agro film založbe Kmečka knjiga, Ljubljana, režiser Ernest Adamič, snemalec Ivan Marinček;  SPREHODI PO BELI KRAJINI, Slovenija, 1965, barvni, Filmservis Ljubljana, režiser, scenarist Dušan Prebil, snemalec Viki Pogačar; SOSEKA, Slovenija, 1976, barvni, Viba film Ljubljana, režiser Milan Ljubić, scenarist Ivan Nemanič, snemalec Jure Pervanje;  JESEN MED TRTAMI, Slovenija, 1949, črno-beli, Triglav film Ljubljana, režiser, scenarist France Kosmač, snemalec Metod Badjura. Po končani filmski projekciji je organizacijski odbor prireditve 44. Tedna cvička obiskovalce povabil še na degustacijo vin, dogodek pa je obiskala tudi aktualna 17. cvičkova princesa Eva Somrak.
  • 29. APRIL 2016: IZID ČASOPISA V OKVIRU 44. TEDNA CVIČKA »SRCE DOLENJSKE«
    Priložnostna izdaja časopisa z naslovom Srce Dolenjske je v celoti posvečena prireditvi Tedna cvička in so jo prejela gospodinjstva v občinah Trebnje, Brežice, Dolenjske Toplice, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kostanjevica na Krki, Krško, Mirna, Mirna Peč, Mokronog, Novo mesto, Radeče, Sevnica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Šmartno pri Litiji in Žužemberk. Osnovni namen časopisa je povabiti obiskovalce na prireditev, jim postreči z osnovnimi informacijami tako o 44. Tednu cvička v Trebnjem kot tudi o prireditvi sami nasploh. Prva stran je namenjena programu prireditve 44. Tedna cvička, druga stran častnemu odboru 44. Tedna cvička, tretja pregledu prireditev Tedna cvička skozi čas ter predstavitvi 8. Tedna cvička, ki je leta 1980 potekal v Trebnjem. Četrta in peta stran sta namenjeni nagovorom organizatorjev in cvičkove eminence, šesta pa izjavam občanov Trebnjega o 44. Tednu cvička v Trebnjem in osnovnim informacijam in obvestilom. Sedmo stran si delita asociacije na besedo cviček ter napovednik prireditev v občini Trebnje v letu 2016, osma pa je poleg nagradne igre v celoti posvečena »Namigu za premik v času 44. Tedna cvička v Trebnjem«, v katerem lokalni ponudniki turizma odpirajo svoja vrata obiskovalcem v času prireditve 44. Tedna cvička.
  • 4. MAJ 2016: PREDSTAVITEV STROKOVNE MONOGRAFIJE »IZZIVI TRAJNOSTNEGA VINOGRADNIŠTVA NA DOLENJSKEM - 44. TEDEN CVIČKA«
    Predstavitev bo potekala v sredo, 4. maja 2016, s pričetkom ob 18. uri v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, Goliev trg 1. Monografija, ki bo izšla v okviru prireditve 44. Tedna cvička, bosta predstavila urednika mag. Dušan Štepec in dr. Lea-Marija Colarič-Jakše ter drugi soustvarjalci, strokovno predstavitev pa spremljal kulturni program povezan v grozd različnih okusov.
  • 5. MAJ 2016: PRVI DEL (pred komisijo na zaprtem delu (4 vprašanja)) IZBORA ZA 18. CVIČKOVO PRINCESO v MALI SEJNI SOBI OBČINE TREBNJE
  • 6., 7., 8. MAJ 2016: OSREDNJA TRIDNEVNA PRIREDITEV 44. TEDEN CVIČKA V TREBNJEM; KAJ VSE LAHKO PRIČAKUJETE?
    Zapora cest: Zaradi ureditve prostora in prireditve na cestah Goliev trg in Gubčeva cesta (vse od Pizzerie Hom pa do Gostilne Pavlin) bo popolna zapora ceste od četrtka, 5. maja 2016, od 8. ure zjutraj pa vse do ponedeljka, 9. maja 2016, do 18. ure. V petek, 6. maja 2016, od 17. ure dalje se bo odvijala tradicionalna povorka društev vinogradnikov Dolenjske, in sicer od Glavarjeve ulice, po Režunovi ulici, Jurčičevi ulici in Gubčevi cesti do prizorišča na Golievem trgu. Navedene ulice oziroma ceste bodo zaprte za uporabo povorke v petek, 6. maja 2016, od 17. do 19. ure.
    Degustacija najbolje ocenjenih vin bo potekala na Golievem trgu 7 (Grmada). Možnost degustacij bo tudi v mobilnih hramčkih in na stojnicah Golievega trga.  Postavljeni bodo mobilni hramčki dvanajstih vinogradniških društev, in sicer: DV Mirna Peč, Suha krajina, Trebnje, Raka, Šentjanž, Grčevje, Trška gora, Gadova Peč, Škocjan, Podbočje in DV Janeza Trdine.
    Sejemska ponudba: Obeta se tudi bogata sejemska ponudba. Med razstavljavci bodo: DV Trebelno, Mokronog, Lisec – Dobrnič ter Cerklje ob Krki.
    Srečelov: V sklopu dogajanja bo potekal tudi bogat srečelov s privlačnimi, praktičnimi nagradami, med glavnimi pa lahko omenimo tuš kabino s kadjo podjetja Kolpasan.
    Za najmlajše: Za stavbo Pošte Trebnje pri osrednjem prizorišču bodo na voljo različna igrala.
    Zdravstvena oskrba/varovanje/catering: Za zdravniško oskrbo bo poskrbel Zdravstveni dom Novo mesto, za varnost pa Arh Komenda, za dobro pijačo in jedačo bo poskrbel Catering Kotur iz Ribnice in Ribarnica Glivar iz Trebnjega.

    BREZPLAČNI CVIČKOV VLAK IZ LJUBLJANE, nedelja, 8. 5. 2016:
    Ob letošnjem Tednu cvička so organizatorji veliko truda vložili tudi v nove aktivnosti, ki bodo spremljale osrednjo prireditev. Tako bo s pomočjo sponzorstva Slovenskih železnic v nedeljo, 8. 5. 2016 iz Ljubljane ob 13. uri odpeljala posebni brezplačni cvičkov vlak, ki se bo ob 13:30 ustavil še v Grosuplju, 13:49 v Ivančni Gorici, 14:02 pa v Radohovi vasi.Cena znaša simboličnih 5 EUR, le-ta pa poleg brezplačnega prevoza, posebnega sprejema v Trebnjem in nedeljskega prireditvenega programa pa vključuje še dva kuponaza degustacijo najbolje ocenjenih vin vinogradnikov ter brezplačne vodene oglede znamenitosti, ki bodo zajemali ogled Galerije likovnih samorastnikov  Trebnje, edine zbirke naivne – samorastniške umetnosti v Sloveniji in ene najpomembnejših na svetu, rastoče knjige CIK Trebnje – prve stalne razstave, Knjižnice Pavla Golie Trebnje – Golievega spominskega kotička in razstave vinogradniške opreme ter gradiva o vinu ter obisk prodajalne in proizvodnje Dobrot Dolenjske – Evropske destinacije odličnosti EDEN »2015 Runner – up«. Karte za brezplačni cvičkov vlak so na voljo preko www.eventim.si

    PROMOCIJSKE AKTIVNOSTI V OKVIRU 44. TEDNA CVIČKA:
    Celostna podoba 44. Tedna cvička zajema v zgornjem delu logotip 44. Tedna cvička, v osrednjem delu cvičkovo brajdo, ki jo najdemo pred zidanico domačega vinogradnika v Gradišču, s klopotcem, v spodnjem delu pa silhueto mesta Trebnje z vinorodnimi griči.Na podlagi celostne podobe so bili izdelani letaki in plakati s programom in spremljajočimi prireditvami, v fizični in elektronski obliki. Napovednik in program prireditve bila sta od marca 2016 objavljena v številnih tiskanih in spletnih lokalnih in regionalnih medijih, v mnogih tudi brezplačno, za kar se vam ob tej priliki iskreno zahvaljujemo. Zelo aktivno so k promociji pristopile tudi občine v svojih lokalnih občinskih časopisih in na spletnih straneh ter portalih - tudi njim velika hvala. Veliko število letakov je bilo razdeljenih na večjih prireditvah v aprilu in začetku maja po Sloveniji. Za potrebe promocije po celotni Sloveniji je bil izdelan tudi transparent, ki je organizatorje t.j.  DV Čatež pod Zaplazom, »Lisec« Dobrnič in Trebnje spremljal po številnih lokacijah, kjer so poskušali  na prireditev tudi neposredno povabiti čim več obiskovalcev. Predstavitve so pripravili v Mercatorjevih centrih Postojna, v Bršljinu Novo mesto, v Qulandiji Novo mesto ter na glavni tržnici na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Na tržnici v Ljubljani so s TV Vaš kanal posneli tudi prispevek v oddaji Drobtinice prestolnice, ki je bil predvajan na TV Vaš kanal in na nekaterih lokalnih TV postajah. Ob promocijskem materialu osrednje tridnevne prireditve 44. teden cvička, zgibanki Slakovega pohoda na Trški gori in letaku za poseben cvičkov vlak iz Ljubljane 8. maja, na njihovih stojnicah ni manjkalo odličnega vzdušja ob harmoniki, dobrega cvička, dolenjske salame in domačega kruha. Poseben prispevek o 44. Tednu cvička je bil s strani televizije Vaš kanal posnet tudi za oddajo Dolenjski obzornik. Prispevek je bil posnet pri cvičkovi brajdi, ki upodobljena na celostni podobi 44. Tedna cvička, prvič pa predvajan 26. 4. 2016. Medijski sponzor prireditve 44. Tedna cvička je televizija Vaš kanal.

 

 

Oglejte si tudi